Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Koronavírus: újabb 55 fertőzött és két újabb haláleset

2020.04.05. 07:19 Módosítva: 2020.04.05. 07:37

Újabb 55 fertőzöttel 733-ra emelkedett hazánkban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma . A népegészségügyi központ vasárnap reggel közölt adatai szerint a járványnak újabb két halálos áldozata is van, egy 80 és egy 86 éves férfi. A gyógyultak száma viszont 8-cal nőtt, így már 66-an épültek fel a betegségből.

A beazonosítottnál azonban magasabb lehet a fertőzöttek valódi száma, erre maga az operatív törzs figyelmeztet: „a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek”. Ezért továbbra is fontos, hogy csak az hagyja el az otthonát, akinek halaszthatatlan dolga van.

A koronavirus.gov.hu adataiból látható, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma 943-mal 13 435-re emelkedett. Újabb 1826 teszt készült, így a mintavételek száma már 21 250.

A fertőzés területi adataiból az látszik, hogy a vírus Magyarországon továbbra is a fővárosban és Pest megyében van jelen legintenzívebben. A fertőzöttek valamivel több, mint 42 százaléka budapesti, a Pest megyeiekkel együtt ez az arány eléri a 60 százalékot. Az is látszik, hogy a járvány eddig a nyugati országrészben jelent meg erősebben, a keleti megyék közül csak Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van jelentősebb mennyiségű igazolt fertőzött.

terkep0405

A koronavírus-járvány március 4-i magyarországi megjelenése után a kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, azon a napon, amikor a WHO is világjárvánnyá nyilvánította  az új betegséget. Március 16-án lezárták itthon a határokat, betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és szórakozóhelyek, korlátozták az üzletek 15 óra utáni nyitva tartását. 

A járvány megakadályozása érdekében március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezetett be a kormány: ennek értelmében csak munkavégzés és az alapvető szükségletek kielégítése miatt hagyhatják el az emberek otthonaikat. A 65 évnél idősebbek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, drogériákat, ekkor mások nem is léphetnek be a dolgozókon kívül. A korlátozás beszüntetéséről vagy meghosszabbításáról április 8-án dönt Orbán Viktor miniszterelnök.

A koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal kedden közzétette az elhunytak nemét, korát és alapbetegségeit, illetve egy térképen azt is, hogy megyékre leosztva hol hány fertőzött található az országban.

A magyarországi esetekről folyamatosan frissülő grafikonunkról tájékozódhat:

A vírussal fertőzöttek száma a világon április 2-án lépte át az egymilliót, azóta már 1,2 millió fölött van. A járvány áldozatainak száma megközelíti a 65 ezret, és eddig 246 ezren gyógyultak fel a fertőzésből.