Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Egy terézvárosi idősotthon két lakója is koronavírusos

2020.04.06. 12:11 Módosítva: 2020.04.06. 12:41

Négy idős embert kórházba szállítottak egy VI. kerületi idősek otthonából koronavírus gyanúja miatt a hétvégén, írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

két embernek pozitív lett a koronavírustesztje, egyikük a kórházban életét vesztette.

Két esetben még várnak a tesztek eredményeire. A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelyét járványügyi megfigyelés alá helyezte a VI. kerületi tisztifőorvos, olvasható a közleményben. 

A lakók a járványügyi megfigyelés időtartama alatt nem hagyhatják el a szobáikat.

„A Terézvárosi Önkormányzat nevében szeretném részvétemet küldeni az elhunyt rokonainak, családjának” – osztotta meg a hírt Soproni Tamás terézvárosi polgármester a Facebookon. Arra kéri a környéken élőket, hogy különösen ügyeljenek a járványügyi szabályok betartására. „Bár az idősek otthonát a Fővárosi Önkormányzat üzemelteti, telefonon beszéltem az otthon vezetőjével, és biztosítottam arról, hogy a VI. kerület minden szükséges támogatást megad, amit csak kérnek a helyzet kezeléséhez” – tette hozzá.

A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelye
A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelye
Fotó: google streetview

Múlt héten öt embert szállítottak kórházba a Pesti Úti Idősek Otthonából koronavírus-fertőzés gyanújával, és a tesztek mindegyikük esetében igazolták a gyanút. Az intézmény további 13 lakóját koronavírus-gyanús tünetekkel különítették el. 

Müller Cecília arról beszélt az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hogy az idősotthonok kifejezetten veszélyesnek számítanak a fertőzés szempontjából, mert egy zárt közösségben gyorsabban terjed a járvány. 

Azt is elmondta az országos tisztifőorvos, hogy a Pesti úti idősotthonban jelenleg is folyik a járványügyi vizsgálat. Nagyon sok lakót és ápolót teszteltek, de a vizsgálatok még most is tartanak.

Az ugyanakkor már biztos, hogy Péntek óta újabb pozitív tesztek is lettek.

Pontos számot viszont nem mondott a tisztifőorvos. Csak azokat szállítják kórházba, akiknek klinikai tünetei vannak, akiknek pozitív a tesztje, de csak enyhe tünetei vannak, izoláltan helyezik el az otthonban.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy egy zuglói idősotthonban 600 ember van karanténban. 

Az összes szociális intézményben látogatási tilalom van érvényben.