Nem állt le a járvány miatt a 3-as metró felújítása

2020.04.06. 13:23

Folytatódik a 3-as metró felújítása az Arany János utca és Ferenciek tere állomás bontásával a járványügyi vészhelyzet ellenére is, áll a BKV közleményében. A járványhelyzet egyelőre nem befolyásolja a munkavégzést a belvárosban, a koronavírus ellen naponta többszöri fertőtlenítéssel, a higiéniai előírások fokozott betartásával védekeznek.

A két állomáson elsősorban bontási munkálatokat végeznek. A mozgólépcsők környezete szinte felismerhetetlen, elbontották a fal- és álmennyezeti burkolatokat, a lejtaknában pedig a szerkezet visszabontásán dolgoznak. Mindkét helyszínen egy-egy üzemen kívüli mozgólépcső biztosítja a gyalogos közlekedést, ami azt jelenti, pillanatnyilag több mint 230 lépcsőfok köti össze a felszínt a peronnal.

Az utastérből eltűntek a jellegzetes bútorok, a tájékoztató táblák, a hirdetések, és megjelentek a halmokba rakott, vagy zsákokba pakolt bontási anyagok, a munkálatokat segítő eszközök, kisgépek. A metróforgalom biztonságát nem zavaró üzemi területeken szintén elkezdődtek az építészeti- és gépészeti bontások. 

A középső szakasz rekonstrukciója a Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák metróállomások lezárásával folytatódik, a tervek szerint júliusban. A megállók környezetében már elkezdődtek a felszíni közműkiváltások. A kisebb közúti forgalom kedvező feltételeket teremt a munkavégzéshez, az ütemtervhez képest gyorsabban haladnak a víz, csatorna, tűzcsap átépítések.

A két állomást egy hónapja zárták leakkor azt írtuk, hogy 3-as metró hétköznapokon továbbra is Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik, de az Arany János utca és a Ferenciek tere állomáson megállás nélkül majd át.