A koronavírussal kapcsolatos rendőri intézkedések a duplájára nőttek Budapesten

2020.04.06. 11:40

Ahogy arról beszámoltunk, újabb 11 fertőzöttel 744-re emelkedett hazánkban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfő reggel közölt adatai szerint a járványnak újabb 4 halottja van. A halottak száma 38-ra nőtt. Eddig 67-en épültek fel a betegségből.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a közterületeket, és az a tapasztalat, a jó idő beálltával sokkal nagyobb számban járnak ki az emberek. 4292 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozással kapcsolatban, 3102 végződött figyelmeztetéssel, és 532 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.  648 esetben pedig feljelentéssel éltek. 

A rendőri intézkedések száma vasárnap a duplájára emelkedett Budapesten

az előző naphoz képest. Összesen 614 esetben intézkedtek a budapesti rendőrök a kijárási korlátozás nem betartása miatt.

A friss kormányrendeletben, amiben felfüggesztették a parkolási díjak fizetését, az is szerepelt, hogy a korábban személyes megjelenéshez kötött eljárásoknál telekommunikációs eszközöket használjanak. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy három hónapra fel kell függeszteni az adott eljárást, mondta Kiss.

A mai napon a vírusjárvánnyal kapcsolatban elrendelt büntetőeljárásokról száma 159:

  • 37 esetben csalás,
  • 11 esetben járványügyi szabályszegés,
  • 24 esetben közveszéllyel fenyegetés,
  • 45 esetben rémhír terjesztéssel

összefüggésben. A hétfő reggeli adatok szerint 14 325 hatósági házi karantén van, és több mint 112 ezer ellenőrzést hajtott végre a rendőrség.

Müller Cecília elmondta, nem szabad, hogy a parkolás térítésmentessé tétele lazítást jelentsen, ez az intézkedés csak azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebbeknek kelljen igénybe venni a tömegközlekedést. Nagyon sok lett az autó a fővárosban, mondta, de kérte, lehetőleg ugyanúgy maradjon otthon mindenki, mint eddig.

ope

Müller elmondta, hogy két súlyos betegnél is van remény a gyógyulásra, ők korábban lélegeztetőgépen voltak, de annyit javult az állapotuk, hogy le lehetett venni őket róla.

Az országos tisztifőorvos ma külön felhívta a figyelmet a szociális intézményekben dolgozó ápolókra, nővérekre és személyzetre, egyben megköszönte áldozatos munkájukat. Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a szociális területen dolgozókra többletteher hárul. A jobb munkamegosztás miatt úgy alakították át a munkaidejüket, hogy a 24 órás műszak után 48 órás pihenőidő jön.

Továbbra is vezet Budapest és Pest megye: az összes nyilvántartott fertőzöttek kétharmada él itt. De az egész ország területén jelen van a vírus.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Nincs bizonyíték arra, hogy az időjárás befolyásolná a vírus terjedését.
  • A WHO magyarországi vezetőjével folyamatos szakmai kapcsolatban vagyunk, nehéz lenne elhinni, hogy olyan nyilatkozatot tenne, ami nem fedi a valóságot, mondta Müller Cecília. A New York Timesnak nagyon sok dolga lehet otthon, van ott elég probléma, hogy azzal foglalkozzon, a magyar járványügyi dolgokat bízzák a magyar hatóságokra, tette hozzá, reagálva az amerikai lap cikkére, amelyben a WHO magyarországi vezetőjének állítólagos titkos leveléről írtak. Ebben azt állította a vezető, hogy Magyarország már egy hónapja a tömeges megbetegedések szakaszában van.
  • Csoportos a megbetegedés, ha közösségi terjedés van, és már nem tudjuk minden esetben beazonosítani, hogy ki kitől kapta a betegséget. Tömeges megbetegedésnél viszont még nem tartunk, mondta az országos tisztifőorvos.
  • A mai naptól kezdve fokozottan ellenőrzik a rendőrök azokat a helyeket, például a népszerű kirándulóhelyeket, ahol várhatóan sokan jelennek meg jó időben.
  • Gyanús esethez a háziorvos hívja a mentőt, ott megtörténik a mintavétel, majd laboratóriumba szállítás. Ha valaki pozitív, a környezetében is mintát vesznek. Müller Cecília szerint kielégítik az előírt mintavételezési igényeket.
  • A rendőrségi vezetés mindennap egyeztet a szomszédos országokkal. A humanitárius folyosók működnek, azokat folyamatosan ellenőrzik, a kijelölt pihenőhelyekkel együtt. Az eddigi tapasztalatok meghozták az eredményt, mondta el Kiss Róbert.
  • A dohányzás krónikus hörghurutot tart fent, kockázatot jelent, koronavírus esetén hátráltathatja a gyógyulást. Ha a dohányos kimegy az erkélyre, úgy cigarettázzon, hogy a füst ne a szomszédra szálljon, mondta Müller.
  • Ahol nagy mennyiségben keletkezik egyéni védőfelszerelésekből származó hulladék, lásd kórházakban, külön kell gyűjteni. A háztartásban keletkezett ilyen hulladékot, például pelenkákat, maszkokat, kesztyűket zacskóban, dupla falú zacskóban kell gyűjteni, és egy-két napos állás után a kommunális hulladék közé dobható.
  • A magyar rendőrség a hatósági házi karantént nagy létszámmal végzi, Kiss Róbert hozzátette, sokat segítene, ha a figyelmeztető jelzéseket látható helyre tennék ki az emberek. Nem például az ablakra, amire ráeresztik a redőnyt.
  • Az ismert tény, hogy a vírus magas hőmérsékleten elpusztul. De nyilvánvalóan nem így van a szaunában, hiszen a szervezetbe jutott vírus nem pusztul el a szaunában, a csoportos szaunázás pedig egyenesen tiltott. A szauna a vírus kezelésére nem alkalmas, mondta a tisztifőorvos.
  • Az országos mentőszolgálat 55-re növelte azon kocsik számát, amelyek a területeken a mintavételt végzik. Ezek a járművek nem a mentésből vonódtak ki.
  • Az elmúlt napok hírei alapján tudjuk, hogy az idősotthonok kifejezetten veszélyes szituációba kerülnek, ha valaki beviszi a betegséget. Több otthonban jelenleg is zajlik a vizsgálat, a szűrés, és találnak újabb eseteket is, mondta Müller. A kérdés a Pesti Úti Idősek Otthonára és a zuglói idősek otthonára vonatkozott, a választ ezekre adta a tisztifőorvos. Azoknál a lakóknál, akiknek pozitív lett a tesztjük, de nincsenek rosszul, izolációt alkalmaznak. Akiknek az állapota ezt igényelte, azokat kórházba szállították. 
  • Kiss Róbert elmondta, hogy ha valaki igazoltan koronavírus-fertőzött, és úgy szegi meg a zárlati kötelezettségeit, akkor bűncselekményt követ el, az ügyét büntetőeljárásban vizsgálják. Azok azonban, akinél nincs igazolva a fertőzés, csak például külföldről jött haza, és úgy nem tartja be hatósági házi karantént, az szabálysértést követ le, és annak megfelelően kezelik az ügyét is.

Az Index ma ezekkel a kérdésekkel fordult az operatív törzshöz: 

  • Ha járvány van, és a Covid-19 betegség zárlati kötelezettség alá eső fertőző betegség, akkor miért nem bűncselekményt követ el az, aki megszegi a hatósági házi karantén szabályait, miért csak szabálysértést?
  • Igaz-e, hogy koronavírus fertőzés miatt kellett bezárni a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát? Hány dolgozónál lett pozitív a teszt? Hány betegnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét? Milyen módon tudják garantálni, hogy az osztályon maradt betegek és az ott dolgozók nem kapják el a vírust?
  • Igaz-e, hogy miután az Uzsoki kórház kardiológia osztályos főnővére koronavírusra pozitív lett, a közvetlen kollégáit továbbra sem tesztelik, és ők továbbra is dolgoznak?
  • A 22 282 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
  • Pontosan naponta hány labortesztet végeznek az NNK központi laborjában, és hány darab mintavételt értékelnek ki a kijelölt 7 laborban?
  • A 14 325 hatósági házi karanténnak milyen az országban a területi megoszlása?
  • A külföldről Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív lélegeztetőgépek? Vannak érvényes magyar tanúsítványaik azoknak a típusú lélegeztetőgépeknek, amelyeket külföldről szereztek be?
  • Elképzelhető a kijárási korlátozás lokális szigorítása vagy akár helyi kijárási tilalom, például Budapesten, vagy Pest megyében?
  • A Covid-19 ben elhunyt magas vérnyomásos betegek kezelés alatt álltak? Korábban ezzel a kezeléssel megfelelő normál szinten tartották-e a vérnyomásukat?
  • Korábban Gulyás Gergely azt mondta, júniusban-júliusban tetőzhet a járvány. Ez azt jelenti-e, hogy a most életben lévő korlátozó intézkedések (vagy akár szigorúbbak) addig mindenképp érvényben maradnak? Illetve több környező ország is hamarabbi tetőzéssel számol, nálunk továbbra is érvényben van a júniusi-júliusi prognózis?