Megújítják a külügy 2,4 milliárdos autóbeszerzési keretszerződését

2020.04.06. 18:59

Érdekes ajánlati-részvételi felhívás jelent meg hétfőn a hivatalos uniós pályázati oldalon: a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleti szolgálati gépjárműveket szerezne be nettó 2,4 milliárd forint értékben. A tender kétrészes: 

  1. 1,4 milliárd forintért az Európai Unió államain kívüli európai országokba, valamint Európán kívüli országokba
  2. 1 milliárd forintért pedig az Európai Unió országaiba, valamint az Európai Unióval szoros gazdasági kereskedelmi megállapodásokkal rendelkező európai államokba

vásárolnának misszióvezetői, szolgáltató és szolgálati gépjárműveket.

Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy a járványhelyzetre és az ország teherbíró képességére tekintettel nem tervezik-e a beszerzés elhalasztását, és a következő választ kaptuk:

A szóban forgó felhívás a KKM hamarosan lejáró keretszerződésének megújítására vonatkozik. A 36 hónapra szóló új keretszerződés megkötése önmagában nem jár konkrét pénzügyi kötelezettségvállalással, csak a keretösszeget állapítja meg, ezáltal a lehetőséget biztosítja a kérsőbbi megrendelésekre. Jelenleg semmilyen megrendelésről nem született döntés.

Mint arról beszámoltunk, legutóbb tavaly augusztusban jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben kormányzati autóbeszerzési tender. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen mintegy 82,5 milliárd forint értékű pályázatot írt ki személyautók, valamint más gépjárművek beszerzésére és szervizelésére.

Akkor a kormányzat azt a választ adta, hogy a megjelent gépjármű-beszerzési felhívás eredményeként több mint 1000 intézmény valósíthat meg saját beszerzéseket. Azt nem tudni, hogy azzal a pályázattal végül mi lett.