Az idén diplomázóknak sem kell nyelvvizsga

DEBRE20180615007
2020.04.07. 14:08 Módosítva: 2020.04.07. 15:08

75 ezer egyetemi hallgató nyelvvizsga nélkül kapja meg a diplomáját – jelentette be ma Palkovics László innovációs és technológiai  miniszter. A most bevezetett könnyítés a most diplomát szerzőkre is vonatkozik, közölte az Indexszel Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. 

A miniszteri bejelentés elsősorban azokra vonatkozik, akik már korábban megszerezték az abszolutóriumot és záróvizsgáztak, de nyelvvizsga hiányában nem vehették át diplomájukat. Ilyen helyzetben van a felsőoktatásban korábban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka. Miattuk indították el a nyelvtanulást segítő diplomamentő programokat

A HÖOK sajtófőnöke azt mondta: külön rákérdeztek arra az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy ez az intézkedés a most diplomát szerzőkre is vonatkozik-e, és a minisztérium illetékesei igennel válaszoltak. 

A hazai koronavírus-járványban az egyik első korlátozó intézkedés az volt, hogy a hallgatóknak megtiltották az egyetemek látogatását. Azóta a nyelviskolák nagy része is leállította képzéseit, így akik a végzősök közül most akartak nyelvvizsgát tenni, nehéz helyzetbe kerültek. A diplomájukat ezért idén nyelvvizsga nélkül is kiadják a most záróvizsgázó hallgatóknak. 

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter ma azt is bejelentette, hogy az egyetemi hallgatók, akik közül most sokan elesnek a pályakezdéstől, egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású 0 százalékos hitelt vehetnek igénybe.

(Borítókép: Egy végzett hallgató átveszi diplomáját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén 2018. június 15-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)