Szijjártó: Egész Európa Kínában áll sorba

2020.04.07. 09:49

A parlament keddi ülésén napirend előtt szót kért Szijjártó Péter, hogy beszámoljon a NATO és az EU külügyminisztereivel folytatott egyeztetéseiről. Mint felszólalása végén jelezte: ez a felszólalás is bizonyítéka volt annak a külföldön nyilvánosságban is terjedő „fake news”-nak, hogy a kormány felszámolta volna a parlamentet a sokat bírált koronavírus-törvénnyel

A külügyminiszter elmondta: Észak-Macedónia a NATO teljes jogú tagja lett, Magyarország támogatja, hogy a nyugat-balkáni ország csatlakozzon az EU-hoz is. 

Szerinte az EU külügyminiszterei online tanácskozásukon arra jutottak, hogy a koronavírus ellen a nemzeti válaszok működnek legjobban, „világosan látszik, hogy a brüsszeli koordináció háttérbe szorul”.

Szijjártó úgy látja, hogy egész Európa Kínában áll sorban az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökért, köztük a demokráciáért aggódó nyugati országok is. „Lehet, hogy a koronavírus elteltével a keleti kapcsolatokra vonatkozó politikát át kell gondolni” – vetette fel. 

Szijjártó Péter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án
Szijjártó Péter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Akkor miért bújtatja a kormány Gruevszkit? 

Szijjártó felszólalására a pártok két-két percben reagálhattak. 

Brenner Koloman (Jobbik): Támogatták a bővítési folyamatot, örülnek Észak-Macedónia NATO-tagságának. De ha az EU-s külügyminiszterek és az Európai Parlament tud online működni, akkor a magyar is tudna, felesleges tehát a „felhatalmazási törvény”. Ami az egészségügyi védőfelszereléseket illeti: a minőség tekintetében jó lenne Kína körmére nézni. 

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd): Tanulni kell a mostani járványból, az EU-nak járványellenes intézményeket kellene létrehoznia, lehetne ilyen például Budapesten, a szaktudás megvan hozzá. Az is jó lenne, ha stratégiai eszközöket, például lélegeztetőgépeket Európában gyártanának, hogy „ne máshol kelljen kuncsorogni”. 

Vadai Ágnes (DK): Örülnénk Észak-Macedónia csatlakozásának, de éppen a magyar kormány bújtatja az Észak-Macedónia NATO-tagságát ellenző Nikola Gruevszkit

Németh Zsolt (Fidesz): A 13 uniós ország közös nyilatkozata aláásta az EU egységét és mélyítette a kelet–nyugat megosztottságot. Észak-Macedónia NATO-csatlakozását Gruevszki indította el. 

Keresztes László Lóránt (LMP): Hogy lehet, hogy Észak-Macedóniába nagy számú védőfelszerelést viszünk, miközben a magyar önkormányzatok még nem kaptak, és a lakosság is nehezen tud hozzájutni ezekhez? 

Mesterházy Attila (MSZP): Szijjártó csak azért szólalt fel, hogy enyhítse a nemzetközi kritikákat, ezt a beszédet elmondhatta volna tegnap, holnap meg egy hónap múlva is. Valóban Gruenvszki kezdte Észak-Macedónia NATO-csatlakozását, csak vele sose fejeződött volna be, mert kellett hozzá az a névváltoztatás, amelyet az ő pártja nem támogatott.   • Tippek
  • Árfolyam