A rendőrség világossá tette a kicsit kusza jogszabályokat a vírushelyzet alatt lejáró okmányokról

2020.04.08. 12:01

Közleményt adott ki a rendőrség arról, mi történik, ha valakinek most, a koronavírus-járványban jár le valamelyik irata. 

A jogszabályokkal teletűzdelt tájékoztató lényege, hogy volt egy március 12-i kormányrendelet (41/2020.), mely szerint a lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

  • Mi van, ha most jár le a személyim?
  • Találtam két jogszabályt is, de az nem fed le mindent, mi a megoldás?
  • Tuti nem fogok most okmányirodába menni, meg leszek büntetve?

Ez idáig tiszta. Ám március 27-én hatálytalanná vált, majd április 2-án jött egy új kormányrendelet (81/2020.), mely újra bevezette a márciusi helyzetet, azaz azt, hogy az április 2-tól lejáró hivatalos okmányoknál az érvényességi időt a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig megtartottnak kell tekinteni, így ezek meghosszabbítását továbbra is a veszélyhelyzet megszűnését követően kell kezdeményezni.

Így viszont van egy lyuk március 27. és április 1. között.

Erre adta ki most a rendőrség a tájékoztatót, mely úgy szól, hogy „a 2020. március 27. és április 1. közötti időtartamban lejáró okmányok tekintetében az érintett ügyfeleket szankciók nem érhetik, az ő esetükben az okmányok meghosszabbítására szintén a veszélyhelyzet megszűnése után kell intézkedni”.