Szigorú polgármesterek: Magyarország bezárkózik húsvétra

D KOM20200409015
2020.04.09. 18:29 Módosítva: 2020.04.10. 13:15

Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást. Hetente fognak mérlegelni és dönteni az esetleges további hosszabbításokról. Speciális lehetőséget adnak a polgármestereknek: hétfő éjfélig a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak és vezethetnek be. A polgármesterek el is kezdtek reagálni a bejelentésre.

Frissítés: csütörtök éjjel ki is jött a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ebben annyi áll, hogy 2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a települési – a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi – önkormányzat rendelettel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg.

Illetve újdonság, hogy most meghosszabbított kijárási korlátozások ideje alatt az önkormányzatok határozhatják meg a piacok nyitvatartási rendjét, illetve azt, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat.

Az Ön városában is korlátozást rendelt el a polgármester?
Küldje el nekünk!

Szeged

Botka László, Szeged polgármestere nem sokkal a bejelentés után élt is a felhatalmazással, és Facebookon posztolt arról, hogy bezáratja az üzleteket a városban. Azt írta:

„A kormány úgy döntött, nem rendel el újabb korlátozó intézkedéseket. Tudom, mennyire nehéz betartani a korlátozásokat, de ez szolgálja a közösségünk érdekét. A járvány elleni leghatásosabb védekezés továbbra is az, ha mindenki otthon marad.

Ezért elrendelem, hogy a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra.

A szegedi polgárokat arra kérem, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el az otthonukat! Felkérem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy segítsenek a szabályok betartásában, és figyelmeztessék a lakosokat!”

A polgármester hozzáteszi, tudja, hogy gyönyörű idő van, és itt a húsvét is, de a járvány megfékezéséhez feltétlenül szükség van a korlátozásokra.

Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában azt írta, szerinte egyelőre nem világos jogilag, mit jelent Orbán bejelentése, mindenesetre

Magamhoz kérettem Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét. Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom

– írja. Hozzátette, hogy szerinte Budapest hermetikus lezárása nem alternatíva, emellett egy telefonos kampányt is beígért.

Normafa, Erzsébet-kilátó, Libegő lezárva

A Hegyvidéki önkormányzat friss közleményében azt írja:

„Annak érdekében, hogy a Normafa mint közkedvelt találkozási pont, a járványhelyzetben ne legyen fokozott kockázatot jelentő veszélyforrás,

a területhez tartozó valamennyi parkolót 2020. április 10-től lezárjuk. A Normafa park körüli közterületeken, illetve az erdőben szabálytalanul parkolókkal szemben pedig szigorúan eljárunk.

E rendelkezés betartatásáról a folyamatosan járőröző rendészet gondoskodik. A kormány által határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozásra tekintettel nem javasoljuk a közösségi közlekedési eszközök használatát sem.

Zárva vannak a Normafán a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark, és tilos a tűzrakóhelyek használata is. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek (a Rétes büfé, a Kilátó kávézó, a Drótcsacsi büfé, valamint a Libegő lángosos és büfé). Nem üzemel a Libegő sem.

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy a járványügyi intézkedéseket betartva lehetőleg maradjon otthon, a húsvét ünnepét ebben az évben szűk családi körben ünnepeljék. Felelősséggel tartozunk magunkért, de felelősséggel tartozunk másokért is. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!”

Miskolc

Miskolc polgármestere is hozott döntéseket húsvét idejére: Veres Pál

elrendelte a turista forgalomban, és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók lezárását.

Hozzáteszi, erre azért van szükség, mert "a jó idő és a parkolás ingyenessé tétele óta ugrásszerűen megnőtt a parkolók, ezzel együtt a főutca, a kirándulóhelyek forgalma is, és félő, hogy a húsvéti hosszúhétvége során – a tiltások ellenére is – ez csak fokozódna".

"A korlátozás betartását az önkormányzati rendészek és a rendőrség szigorúan ellenőrzik majd a húsvéti hétvégén. A lezárt és lakossági parkolással is érintett parkolókban az ott lakók továbbra is parkolhatnak. Miskolc közterületein tilos és bírsággal szankcionálható közösségellenes magatartás a zöldfelületen történő parkolás, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett területeken ne válasszák alternatívaként az út melletti vagy a zöld felületeket. A miskolctapolcai úton és Majális park felhajtónál a rendőrség ellenőrzi majd az autósokat, felhívva a figyelmet arra, hogy nem lehet parkolni a nagy parkolókban, valamint arra, kerüljék a csoportosulást és tartsák be a kijárási korlátozás előírásait" - írják.

A következő parkolókat zárják le: Lillafüred turisztikai parkolói, Diósgyőri vár környéke, Tapolca turisztikai parkolói, Avasi kilátó és környéke, Felső-Hámor turisztikailag frekventált részei, Majális park, Szent István téri nagy parkoló, Népkerti nagy parkoló, Kemény Dénes uszoda környéke, Ifi pálya környéke.

Pécs

Péterffy Attila, Pécs polgármestere is közleményt adott ki a húsvéti időszakra bevezetett szigorításokról. Ebben többek között az áll,  hétfő este 22 óráig lezárják a közforgalom elől "azokat a közterületeket és parkolókat, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentős számú tömeg jelent meg a közparkokban, ezért a vírus terjedésének megállítása érdekében ezeket a közterületeket is le kell zárni". 

Ezek: Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója, Mandulás játszótér és annak parkolója, Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója, Éger-völgyi parkerdő és annak parkolója, Tv-torony alsó és felső parkolója, Lapis-tetőnél lévő parkoló, Tettye park és parkoló. A Biokom Nkft. ezzel párhuzamosan lezárja a Mecseki Parkerdő teljes területét. 

"A teljes hosszú hétvégén az Árkád és Pláza esetében is él Pécs Polgármestere a korlátozás jogával, ezért a patika, drogéria és az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet bezárását elrendeli" - írják.

Nyíregyháza

Dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából a település jegyzője arról tájékoztatta a lakosokat, hogy péntektől április 14-éig nem áll a gépjárművek rendelkezésére: a Nyíregyházi Állatpark előtti parkoló, a Blaha Lujza sétányon lévő parkolóhelyek, a Krúdy Vigadó előtti terület, a Sóstói pavilonsor mögötti parkoló, a Svájci Lak, Fürdőház melletti terület, és a Bujtosi Városliget parkolója.

"Nyíregyháza közterületein tilos és bírsággal szankcionálható közösségellenes magatartás a zöldfelületen történő parkolás, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett területeken ne válasszák alternatívaként az út mellett vagy a zöldfeleteken történő parkolást.

Sóstógyógyfürdőn és a Bujtoson nem lesznek használhatóak a kerékpártárolók és tűzrakóhelyek sem, kérjük biciklivel se menjenek ezekre a helyekre, kerüljék az Erdei Tornapályán is a csoportosulást, ne tartsanak rögtönzött piknikeket ezeken a helyeken" - áll a közleményben.

Várhatóan más polgármesterek is lépnek majd, ebben a cikkünkben frissítjük ezeket.

 • Gyöngyös polgármestere, Hiesz György elrendelte nyolc mátrai parkolóhely, köztük a Kékestető összes parkolója lezárását. A város közterületein kötelezővé tette a maszk és kesztyű használatát, illetve a közleménye szerint "szombati naptól jelentős korlátozások, szigorítások várhatók a városban, amelyek érinthetik a város közlekedését és kereskedelmi egységeinek látogatását."
 • Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármester pénteken posztolt a rendelkezésekről. Azt írta többek között, "a közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével -a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig", "ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel", illetve "közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete". A teljes tájékoztatásért ide kattintson.
 • Szente Kálmán solymári polgármester azt írta, megkezdték az intézkedések előkészítését. A joganyag írásbeli megjelenése után pedig „amennyiben a felhatalmazás arra érvényes, lezárjuk a Rózsika utca parkolóját és az Alsó-Jegenye-völgyet” – írta.
 • Dézsi Csaba András győri polgármester döntése értelmében "az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás, valamint a helyi termelői piac kivételével minden üzletnek zárva kell tartania Győrben az ünnepi hosszú hétvége idején." A városvezető emellett számos közterületet zárt le, köztük a folyóparti sétányokat, csaknem tíz utcán és téren pedig csak "áthaladás céljából lehet tartózkodni". A trafikok csak 8-12 óra között lehetnek nyitva, a tiltás alól mentesülnek viszont a horgászok.
 • Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere Facebookon jelezte, hogy a miniszterelnök bejelentése után, milyen intézkedéseket hoztak a városban. Ezek közül néhány: "a Turul Emlékmű parkolóját lezárjuk (...) a Csónakázó-tavat a húsvéti hétvégére körbekerítjük (...) a kerékpárutakat (Tata-Vértesszőlős-Tatabánya, Oroszlány-Környe-Tatabánya) a szomszédos településekkel együtt lezárjuk (...) az óvárosi Liget, a Május 1 park ebben az időszakban nem látogatható, a kerítéssel körbekerített parkokat a hosszú hétvégére lezárjuk (...) szombaton a Vértes Centerben kizárólag a drogéria marad nyitva, a biztonsági szolgálat gondoskodik róla, hogy a vásárlás befejezése után senki ne tartózkodjon az épületben (...) a tatabányai Konzum piaca nem nyit ki a következő négy napon."
 • Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere szintén Facebookon tájékoztatta a lakosokat a szigorításokról. Azt írta többek között, hogy húsvét idejére "Gyömrő közterületein és közparkjaiban tartózkodni – gyermeknek és felnőttnek egyaránt – csak a legszükségesebb időtartamban és szigorúan csak maszkban lehetséges, a közterületen történő tartózkodás során mindenki köteles legalább másfél méter távolságot betartani egymástól, Gyömrő közterületein, közparkjaiban, parkolóiban csoportosan tartózkodni – 3 főt meghaladó létszámban – tilos", stb. A szabályok megszegőivel szemben 50.000 forint helyszíni bírság szabható ki, amely 5.000 Ft/nap közhasznú munkával váltható meg Gyömrő Város területén, teszi hozzá.
 • Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt írta, "a 71-es főút alatti összes nagy parkolót lezártuk. Behajtani tilos táblát helyeztünk el a Jókai utcában, a Kerek templomtól a Süllő utcáig lezártuk az utat, ugyanez vonatkozik a Táncsics és a Szabadság utcákra is. A város két nagy strandja, illetve a Rózsakert a mai naptól nem látogatható. Fokozott rendőri jelenlétet kértem, illetve minden közterület-felügyelő is szolgálatban van. Köszönöm a munkájukat!"
 • Balatonalmádiban is lezártak területeket, ezekről itt olvashat részletesebben.
 • Tata polgármestere többek között a város turisztikai nevezetességének számító Öreg-tó partját zárta le az ünnepekre.
 • Nagykovácsiból visszafordítják az autókat húsvét ideje alatt, ha nem helyi érkezik.
 • A Duna-kanyarban több település is bezárkózott, szigorú helyi szabályozást alkottak Zebegényben és Kismaroson, lezárta a település útjait és parkolóit Nagymaros önkormányzata is.
 • Putnokon is közleményt adott ki a polgármester, Tamás Barnabás. Ebben többek között az áll, Péntektől vasárnapig minden üzletnek be kell zárnia délután egykor, hétfőn egyik sem lehet nyitva. Üzleti tevékenység csak a boltban folytatható, sorban állásnál másfél méteres távolság tartása szükséges. Tilos a közterületi csoportosulás, és tilos a 18 évnél fiatalabbaknak, illetve a 65 évnél idősebbeknek a húsvéti időszak alatt 13 óra után közterületen tartózkodni.
 • Csömör polgármestere, Fábri István és a testület is hozott néhány szigorítást. Például azt, hogy húsvét idejére Csömör nagyközségben megtiltottak bármely közterületen való csoportos, 3 fő fölötti tartózkodást azon személyek esetében, akik nem egy háztartásba tartoznak. Emellett kibővítették minden közösségi parkra a teljes lezárási rendelkezésiket. További részletek itt olvashatók.
 • A Magyar Távirati Iroda is gyűjtött egy csokorral:
 • Zugló polgármestere felszólította a zuglóiakat, csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat, és külön kérte, hogy a négynapos ünnep alatt ne menjenek a Városligetbe, sem más parkba. Horváth Csaba egyelőre nem tervez további szigorításokat, ha a kormányrendeletben meghatározott szabályokat mindenki betartja, írja az MTI.
 • Szombathelyen Nemény András polgármester szigorította a helyi csónakázótó, a parkerdő és a sportliget, valamint az összes közpark használatát, a rekreációs övezetek autóparkolóit lezárták, ezeket a területeket csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet megközelíteni és használni az előírt másfél méteres védőtávolság betartása mellett. Az összes kiemelt közterületen kötelezővé tette a szájmaszk viselését, de a húsvéti ünnepek idején megtiltották a fagylalt árusítását is, hogy elkerüljék a sorban állásokat.
 • Csákváron Illés Szabolcs polgármester hétfő éjfélig a csákvári lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy állandó lakcímmel nem rendelkező személyeknek megtiltotta a város teljes területén az egyéni szabadidős sporttevékenységet és a szabadidős célú gyalogos közlekedést. Közterületen a helybeli, 65 év felettiek nem tartózkodhatnak, a 65 év alattiak háromnál többen nem lehetnek együtt, illetve szájmaszkot kell viselniük. A városvezető általános boltzárat vezetett be, csak az alapvető élelmiszert árusító üzletek, trafikok, gyógyszertárak, benzinkutak lehetnek nyitva, továbbá lezáratta az összes kirándulóhelynél lévő parkolót.
 • Bicskén Bálint Istvánné polgármester bejelentette, hogy lezárták a város összes közparkját, közterületét.
 • Móron Fenyves Péter polgármester elrendelte, hogy minden kereskedelmi létesítményben és üzletben kötelező a szájmaszk használata. Emellett lezáratta a móri borutat Csókakő közigazgatási határáig, a Látóhegyi út és a tavak környezetét, a horgásztavakhoz vezető utakat.
 • Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás a húsvéti hétvégére a kijárási korlátozások szigorú betartatását kérte a rendőrségtől és a polgárőröktől, elsősorban a város frekventált helyein, beleértve a Duna-partot és a Szalki-szigetet.
 • Gárdonyban Tóth István polgármester bejelentette, hogy a Velencei-tavi strandokat lezárták, a partszakasz 14 parkolóját viszont nem, ugyanakkor a rendőrségtől és a polgárőröktől fokozott jelenlétet és a kijárási szabályok betartatását kérte.
 • Sukorón Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester lezáratta a közterületeken lévő parkolókat.
 • Pákozdon Kardos Ádám polgármester figyelemfelhívó táblák kihelyezéséről és a turistaútvonalak lezárásáról döntött. A Miskahuszár-szobor tulajdonosával egyeztetve a szobor környékét, valamint parkolóját ugyancsak lezáratta a látogatók elől.
 • Nagykanizsán Balogh László polgármester lezáratta a Csónakázó-tó parkolóit és az oda vezető utakat, az ott lakók, tulajdonosok, csak ellenőrzést követően mehetnek be a lezárt területre. A Mindenki Sportpályáját péntektől csak a futók használhatják, legfeljebb egyszerre húszan.
 • Keszthelyen Nagy Bálint polgármester a köztéri játszóterek használatán felül megtiltotta az egyéb, közterületen elhelyezett kültéri sporteszközök, valamint bármely szabadidős tevékenység végzésére szolgáló eszközök, berendezések használatát.
 • Kaposváron Szita Károly polgármester arról rendelkezett, hogy a város népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál nem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, a város valamennyi sportpályáját azonban lezárták.
 • Szentesen Szabó Zoltán Ferenc polgármester megtiltott minden összejövetelt, az egy háztartásban élőket és a munkájukat együtt végzőket leszámítva legfeljebb hárman lehetnek egyszerre egy helyen. Az üzletekben a dolgozók számára kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselése, az üzlethelyiségekben öt négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodhat, a kosarakat, bevásárlókocsikat és a bejárati ajtók kilincseit óránként fertőtleníteni kell.
 • Pomáz polgármestere, Leidinger István lezáratta a látogatók elől a kirándulóhelyeket, így nem látogatható a Szurdok, a Holdvilág-árok, az Oszoly, a Csikóváralja, a Kő-hegy, valamint a Gyopár-forrás, írja az MTI.

(Borítókép:  A látogatók otthonmaradását kérő tábla Hollókőn 2020. április 9-én.  MTI/Komka Péter  ) • Tippek
 • Hírek