Gizella
9 °C
15 °C

Folyamatosan érkeznek a mentőautók a Pesti úti idősotthonba

HUS 0019
2020.04.09. 15:43 Módosítva: 2020.04.09. 18:16

Azok után, hogy Müller Cecília bejárta a Pesti úti idősotthont, folyamatosan érkeznek a mentőautók, hogy elvigyék az ott lakókat. Az Index helyszínen lévő munkatársa csütörtök délután 16 mentőautót látott a fővárosi fenntartású intézménynél.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján tett bejelentésének megfelelően személyesen ment el a Pesti úti idősotthonba, ahol több mint száz embernek lett pozitív a koronavírustesztje.

Müller Cecília a Pesti úti idősotthonnál tett látogatást
Müller Cecília a Pesti úti idősotthonnál tett látogatást
Fotó: Huszti István / Index

Az M1 riportja szerint amikor csütörtök délután Müller Cecília kollégáival együtt bejárta a összes helyiséget, nem talált mindent megnyugtatónak a higiénével kapcsolatban.

Az otthonban mindenkit tesztelnek, és az összes beteget átszállítják a Pesti útról az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

Karácsony Gergely csütörtök délután a Facebookon reagált az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Azt írja, a szerdai kormányülésen azt kérte, hogy kezdődjön el haladéktalanul az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrés. A főpolgármester állítása szerint erre ígéretet kapott, mint ahogy arra is, hogy a főváros megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől.

„EHHEZ KÉPEST MA IS A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓBÓL TUDTUK MEG AZ ÖNKORMÁNYZAT FENNTARTÁSÁBAN MŰKÖDŐ INTÉZMÉNYRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓKAT” – ÍRJA.

Ahogy azt korábban megírtuk, csütörtökön Müller azt is bejelentette, hogy t öbb mint kétmillió sebészi maszkot és 300 ezer kesztyűt fognak kapni a bentlakásos idősotthonok. A tisztifőorvos szerint A Rózsa utcai idősotthonban tíz alatti, de jelentős a betegszám. Más otthonokban is vannak igazolt fertőzöttek, de Müller szerint ezek még nem okoznak járványos méreteket.

Hiába kérdeztük, arra NEM VÁLASZOLT AZ OPERATÍV TÖRZS, HOGY ÖSSZESEN HÁNY MAGYARORSZÁGI IDŐSOTTHONBAN VANNAK KORONAVÍRUSOS BETEGEK, ÉS HOGY ÖSSZESEN HÁNY ESETBEN hány EMBERT teszteltek.

A Fővárosi Védelmi Bizottság – ahogy szerdán megírtuk – rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon, utalva a koronavírus-fertőzés miatt érintett Pesti úti idősotthon körül kialakult helyzetre is. Az otthonban eddig 65 fertőzést azonosítottak (53 ápolt és 12 ápoló), de jelenleg is zajlik több lakó tesztelése, miután április 3-án, pénteken kiderült, hogy a járvány megjelent az intézményben.

Ahogy arról az Index korábban már beszámolt, a járvány azóta egy másik, szintén a fővároshoz tartozó otthonban is megjelent. Négy idős embert kórházba szállítottak egy VI. kerületi idősotthonból koronavírus gyanúja miatt a múlt hétvégén. Két embernek akkor biztosan pozitív lett a teszteredménye.

(Borítókép: Érkeznek a mentőautók az otthonba. Fotó: Huszti István / Index)