Hivatali dolgozókat vontak be a 147 milliós kerékpárút felújításába, az új polgármester feljelentést tesz

20200312 dsc 2355
2020.04.09. 08:40

Ősszel ellenzéki polgármestere lett Gödnek, aki leváltotta a Pest megyei várost 13 évig vezető Markó Józsefet. A momentumos Balogh Csaba belekezdett az átvilágításokba, köztük több, pályázati forrásból megvalósuló projekt átnézésébe, szúrta ki a 24.hu.

Ezek közül a 147 millió forintos összköltségű kerékpárútprojekt átvilágítását az internetre is feltöltötték (de már csak a korábban mentett változata érhető el).

Az átvilágítás hűtlen kezelésről, átláthatatlanságról és kamuprojektekről ír.

Markó Józsefék ugyanis 140 millió forintot nyertek el a Pénzügyminisztériumtól a „Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” elnevezésű kiírásra. Ehhez a városvezetés még hozzátett saját forrásból bő hétmilliót. Ezt a pénzt nem egy új kerékpárútra, hanem a régi felújítására költötték. 

A projekt előkészítését pedig saját házon belül oldották meg, tehát a városvezetés munkatársai végezték. A lap emlékeztet arra, hogy ez nem tiltott eljárás, de szabályozott, mert ezt kizárólag munkaidőn kívül végezhetik.

Az átvilágítás során ezzel kapcsolatban merültek fel problémák, a többi közt:

  • Markó a jelenleg is fideszes képviselő Pintér Györgyöt bízta meg a pályázat benyújtásához szükséges szervezési feladatok ellátásával bruttó 800 ezer forintért. Az átvilágítás szerint viszont a dokumentumokból nem derül ki, hogy a fideszes politikus milyen feladatokat látott el vagy teljesített, és hogy mindezt munkaidőn kívül tette-e.
  • Markó a jegyzőt is megbízta egy szintén bruttó 800 ezer forintos feladattal, ami a pályázat előkészítésével, a benyújtásához szükséges jogi feladatok ellátásával függött össze. Az átvilágítás szerint viszont a megbízási szerződése nem tartalmazta, hogy ezt milyen munkaidőben csinálta volna a jegyző, ahogy az sem derült ki, hogy ténylegesen mikor csinálta, és milyen konkrét feladatokat végzett el.
  • 300 ezer forintos megbízást kapott műszaki feladatokra a beruházási osztály egyik munkatársa, amit az átvilágítás azért tart gondnak, mert a pályázati kiírás szerint „a műszaki ellenőri feladatok csak a kedvezményezettől független műszaki ellenőrrel valósíthatóak meg”, ezt viszont a jogi feladatok elvégzéséért felelős személy sem a pályázat-előkészítési pozíciójában, sem jegyzőként nem érzékelte.
  • Ezenfelül kapott még 800 ezer forintot az önkormányzat beruházási és városüzemeltetési osztályának vezetője, 600 ezer forintot a pályázat referensi, pénzügyi és műszaki feladatok teljesítésével megbízott alkalmazottai.

Az átvilágítás tehát azt kifogásolja, hogy nem világos, valóban munkaidőn kívül történtek-e ezek a munkák, ahogy az sem, hogy minden alkalmazott valóban elvégezte a rá bízott munkát. 

A momentumos polgármester a lapnak úgy nyilatkozott, feljelentést tesz az ügyben, mert felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

A korábbi fideszes polgármester viszont tagadja, hogy visszaélés történt volna. A lapnak úgy válaszolt, lényegesen kevesebbe került a projekt így, hogy az önkormányzati dolgozókat vonták be külsősök helyett. Hozzátette, a munkatársai a feladatok elvégezték, a pályázat kiírója pedig elfogadta a munkát.

A kerékpárút egyébként még nincs teljesen felújítva, idén ősszel tervezik befejezni.

(Borítókép: Göd város hivatalos honlapja)