Karácsony lezáratja húsvét idejére a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot

2020.04.09. 22:25

Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást, és speciális lehetőséget adnak a polgármestereknek: hétfő éjfélig a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak és vezethetnek be.

A polgármesterek el is kezdtek reagálni a bejelentésre, ezekről itt írtunk. Karácsony Gergely először úgy reagált, egyelőre nem tudják, jogilag egészen pontosan milyen lehetőségeik is lesznek, végül este 10-kor egy közleményben jelezte, hogy bár a kormányrendelet még nem jelent meg, mégis döntött néhány dologról.

A közleményben az áll:

„Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik.

A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg,

elrendelem péntektől hétfőig, reggel 8-tól hétfő estig minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását.

Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát arra kértem, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek. Utasítottam Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. Egyben

utasítottam a BKK-t, hogy erre a négy napra függessze fel a 26-os busz közlekedését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.”

A főpolgármester hozzáteszi: tisztában van vele, hogy „a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget”, ám a járvány terjedésének megfékezése most a fontos, és ehhez nehéz döntéseket is meg kell hozni.