Kiürítik a gyulai Pándy Kálmán kórházat, járványkórház lesz

DROTI20151216001
2020.04.09. 21:06 Módosítva: 2020.04.09. 22:16

Gyula volt MSZP-s polgármestere a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy csütörtökön elkezdték kiüríteni a gyulai Pándy Kálmán kórházat. Az egyébként orvos végzettségű Perjési Klára azt írta, hogy csütörtök reggel

sok száz fekvőbeteggel megtörve közölte a katonai kíséretű intézményvezető, hogy kiürítik a kórházat, hívják a hozzátartozókat, vigyék őket haza.

Perjési szerint a módszer „a pokol bugyrait” idézi. „A Pándy Kórházban több üres kiürített osztály van. A járvány tehát nem indokolta több kórház bezárását az országban” – írja.

Görgényi Ernő polgármester az Indexnek azt mondta, hogy a kórházat valóban elkezdték kiüríteni, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórháza ugyanis járványkórház lesz, ennek zajlik most az előkészítése. Azokat a betegeket, akik kórházi kezelést igényelnek a megyei kórház békéscsabai tagkórházába szállítják (ez a korábbi városi kórház).

Bár a polgármester azt mondta, nem tud a kórház kiürítésére előírt határidőről, információink szerint az intézmény dolgozóit úgy tájékoztatták, hogy a kórházat keddig kell kiüríteni. 

Közben a Fehérgyarmati Kórházban is elkezdődtek az átszervezések. Erről Tilki Attila fideszes képviselő írt Facebook-oldalán. 

A Fehérgyarmati Kórház kapacitásának átszervezése csak ideiglenes jellegű, kizárólag a koronavírus-járvány ideje alatt lesz így. Valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne

– írja Tilki.

(Borítókép: A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház épülete Gyulán Fotó: Rosta Tibor/MTI)