Sorra zárják le a népszerű turistahelyek parkolóit, partjait a húsvétra

2020.04.09. 12:59 Módosítva: 2020.04.09. 13:57

Kedden Tihany kezdte a sort, szerdán Szentendre, Zebegény, Hollókő és Tokaj folytatta, csütörtökön pedig további városok polgármesterei döntöttek arról, hogy a turizmus megfékezése érdekében lezárják az önkormányzati parkolókat. Bővebben ebben a cikkben foglalkozunk a témával. 

Csütörtökön pedig Balaton-parti, Velencei-tavi és a dunakanyari településeken kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Balatonfüreden csütörtök délben, Visegrádon péntek reggel lépnek életbe új rendelkezések - írja az MTI. 

Balatonfüreden csütörtök déltől vezetnek be korlátozásokat, lezárják a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját. Nem lehet majd megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Lezárják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. 

Fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat és minden közterület-felügyelő is szolgálatban lesz. Kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben az intézkedések.

Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környezetét, a főtéren található szökőkút előtti teret és parkolót, a Pannónia kulturális központ parkolóját, a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat. Aki megszegi a szabályt, az 10 ezertől 200 ezer forintig terjedő bírságot fizet. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező - közölte Kepli Lajos polgármester.

Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot, a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást - közölte a város polgármestere csütörtökön a közösségi oldalán. Nagy Bálint úgy fogalmazott: arra kérik a kirándulást tervezőket, hogy valamennyiünk egészsége védelmében ne menjenek Keszthelyre, a keszthelyieket pedig arra, hogy most ők se sétáljanak a Balaton-parton.

Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. Erre azért van szükség, mert múlt hétvégén nagyon sokan érkeztek Budapestről Gárdonyba, a tóparton és a közparkokban sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt pedig sorban álltak ételért az emberek.

Visegrádon pénteken 8 órakor lakosságvédelmi intézkedések lépnek életbe. Az önkormányzat a honlapján azt közölte: a város belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúak lesznek, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között, a főúton útbaigazító táblákat helyeznek ki. Az intézkedéseket elsődlegesen hétvégékre szólnak.

Zebegény honlapján az olvasható: "Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!". A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Szarvas polgármestere elrendelte több, a Holt-Körös partján található közlejáró, valamint a Liget Hotellel szembeni vízparti lejáró lezárását. Az önkormányzat így azt szeretné elérni, hogy horgászturisták se érkezzenek a hosszú hétvégére a városba.

Babák Mihály szarvasi településvezető emellett levelet írt az operatív törzsnek, azt kérdezi, jól értelmezik-e, hogy a víkendezés nem tartozik a lakóhely elhagyásának kormányrendeletben megfogalmazott alapos indokai közé, és hogy kérhetnek-e ezért intézkedést a rendőrségtől.

Írt egy levelet a helyi rendőrkapitánynak is, ebben azt kéri, a járőrök fokozottan figyeljenek a szabályok betartására. A szarvasi Körös-holtág mellett több mint ezer kis üdülőt emeltek a telektulajdonosok, akik között dunántúli és budapesti lakosok is vannak, a jó idő beköszönttével nagy számban megjelentek a telkeken.

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének közleménye szerint a szövetség halőrei és rendőrök közösen felügyelik a járványhelyzet miatt elrendelt horgászati szabályok betartását. Zoltai Dániel, a szövetség elnöke elmondta, eddigi tapasztalataik szerint a megye horgászainak többsége elfogadta az ajánlást, hogy a még üzemelő horgászvizeken való horgászat közben körültekintőbben járjanak el. A szövetség által felügyelt Duna-szakaszon továbbra is szabad a horgászat. Az elnök felhívja a figyelmet, hogy a kikapcsolódni vágyók tömegközlekedést ne használjanak, barátok, kisebb társaságok ne induljanak együtt horgászni. A családtagnak nem minősülők 5 méteres távolságot tartsanak egymástól, kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit. Egy csónakban csak egy család, vagy egy ember tartózkodhat. Az üzemelő horgászvizek közül Esztergomban és Nyergesújfalun függesztették fel a tevékenységet a helyi egyesületek, mivel a kirándulók megnövekedett száma miatt már nem tudták szavatolni a szabályok betartását. A KEMHESZ azt ajánlja, hogy a 65 év feletti horgásztársak a veszélyhelyzet fennállása alatt a horgászati tevékenységet szüneteltessék.

Kecskeméten átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt, közismert nevén a Nyíri erdőt - erről a helyi operatív törzs döntött szerdán. A szervezet tagjai abban állapodtak meg, hogy felkérik a Hírös Sport Kft. ügyvezetőjét és a KEFAG Zrt. vezérigazgatóját, hogy a közkedvelt kirándulóhelyek április 10-étől ne legyenek látogathatók. A csoportosulások megakadályozása érdekében felkérik a városrendészet és a városban működő polgárőr-egyesületek vezetőit, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a játszóterekre, a parkokra, a lakótelepek környékére, a Csalánosi Parkerdőre és Csalánosi Erdőre. Csongrádon csütörtöktől lezárják a népszerű nyaralóhelyen, a Körös-toroknál található sportpályákat.

Római-part, Aggteleki Nemzeti Park

Az MTI összeállításán kívül találtunk még olyan helyszíneket, ahol szintén próbálják a maguk módján távol tartani a tömegeket. 

A III. kerület polgármestere, Kiss László azt kéri, a hosszú hétvégén ne látogassanak el hozzájuk máshonnan. Azt írja, nincs joga lezáratni a Római-partot, ha lenne, megtenné, így viszont csak kérni tudja, hogy ne menjünk oda. 

Az Aggteleki Nemzeti Park szintén kénytelen volt intézkedéseket bevezetni az előző napok rossz tapasztalatai miatt, lezárták a játszótereket, parkolókat és pihenőhelyeket:  • Tippek
  • Bankszámla