Gyula
8 °C
21 °C

Pesti úti idősotthon: Karácsony eddig titkos dokumentumokkal vág vissza a kormánynak

2020.04.10. 22:21

Karácsony Gergely főpolgármester péntek este egy Facebook-bejegyzésben négy dokumentumot hozott nyilvánosságra, ezzel reagálva arra, hogy a kormány és Orbán Viktor egyértelműen az otthon fenntartójának, a fővárosnak  a felelősségét hangsúlyozza, miután a Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt.

Karácsony szerint a nyilvánosságra hozott négy dokumentumból három azt mutatja, hogy 

három hete kérték a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírusteszt nélkül.

A negyedik dokumentum, ami Karácsony szerint a legfontosabb, az a levél, amire hivatkozva elutasították az idősotthon vezetőjének a kérését az intézményükbe visszakerülő emberek tesztelésére vonatkozóan. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt, mint ebben az esetben, amikor kórházból idősotthonba kerül vissza valaki

Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban

– írta Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba  helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a most megosztott dokumentum szerint.

Karácsony Gergely  posztját azzal zárta, hogy ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását, és ezért  is fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.