Koronavírussal riogató kamuportálnál tartott házkutatást a rendőrség

2020.04.10. 07:26

Házkutatást tartott a rendőrség Battonyán annak a férfinak a házában, aki a gyanú szerint kamuportálokat üzemeltetett, amelyeken keresztül a koronavírusról terjesztett álhíreket annak érdekében, hogy a felfuttatott kattintásokkal hirdetési bevételt szerezzen. A nyomozók számos informatikai eszközt foglaltak le. A gyanúsított férfit kihallgatták – írta a Police.hu.

A részben ismeretlen tettesek elleni, közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt indított nyomozás több szálon fut, miután több tucat kamuportált és hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot tártak fel.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya szerint a különböző internetes oldalakon megjelentetett szövegek a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan tényállításokat tartalmaztak a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatosan. „Többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, melyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban” – írta a Police.hu. 

Nem sajtótermékek ellen nyomoznak

Nem valódi sajtóorgánumok terjesztettek tehát álhírt, csupán kamuportálok és hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak. „Az elkövetők a köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttathassák el. A cikkek megírását követően a közzétett álhíreket a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségi média felületeken osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan tényállítások.” A cél ezzel a minél szélesebb terjesztés és az abból adódó kattintásszám révén elérhető hirdetési bevétel növelése volt.

A kihallgatott battonyai férfi szabadlábon védekezhet az eljárás során.