A polgármester úgy tudja, a borsodnádasdi idősotthon lakóinak fele koronavírusos

2020.04.11. 18:06 Módosítva: 2020.04.11. 19:49

A borsodnádasdi idősotthon legalább fele koronavírus-fertőzött lehet, írta Facebook-posztjában a település polgármestere, Kormos Krisztián.

A polgármester pénteken azt jelezte, hogy három új fertőzöttet találtak, így összesen négy pozitív van az otthonban, amelynek egyébként nem az önkormányzat a fenntartója. Kormos szombaton még több megbetegedést jelentett, de adatairól azt mondta, nem hivatalosak, de hitelesnek mondható helyről származnak. A napokban egyébként az otthon összes ellátottját és gondozóját tesztelték, derült ki a posztból, ahogy az is, hogy a teszteléseket és kontaktkutatásokat folytatni fogják a hatóságok.

„A mai napon érkeznek a tesztek eredményei az érintettekhez – amiről nem hivatalosan, de hitelesnek mondható helyről – elmondható, hogy az intézmény jelentős százaléka koronavírussal fertőzött. Ténylegesen nem tudok pontos számokat, de úgy tűnik, a 41 fős intézmény több mint fele érintett” – írta Kormos. A polgármester, bár erre nincs bizonyítéka, azt is írta, hogy nemcsak az intézményben, hanem annak falain kívül is lehetnek fertőzöttek. 

Magyarországon az elmúlt napokban fordult az idősotthonok felé a figyelem, miután több koronavírusos beteget diagnosztizáltak a Pesti Úti Idősek Otthonában. Pár nappal később a tisztifőorvos arról számolt be, hogy a Pesti úton 53 ápolt és 12 ápoló koronavírusos, de még nem teszteltek le mindenkit. Péntek reggelre 151-re emelkedett a Pesti úti otthon fertőzöttjeinek száma és a hétre az elhunytaké. Szombaton a szintén budapesti Rózsa utcai idősotthonból jelentettek 60 fertőzöttet.