Kirúgott kórházigazgató: Egy ilyen hiba bárhol előfordul

2020.04.11. 17:18 Módosítva: 2020.04.11. 18:36

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felszólította Csernavölgyi István főigazgatót, hogy adja át hivatalát a Fejér Megyei Szent György Kórház élén. Fejér megyében regisztrálták Budapest/Pest megye után a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 82-t a koronavírus-járvány kezdete óta. A (volt) főigazgató elismerte, hogy lemondott, és egy közleményben azt írja, hogy egy esetben elcsúszott az elektronikus adatszolgáltatással, emiatt szűnt meg végül a munkaviszonya a kórházzal . 

A 24.hu megkereste az elbocsátott igazgatót, aki a lap kérdésére elmondta, hogy folyamatos, azonnali határidős adatszolgáltatási feladatok ellátása mellett, az országban elsők között alakították át a kórházat a járványügyi helyzetnek megfelelően a várhatóan tömeges megbetegedések biztonságos ellátására. Egyéb indokot nem tud mondani az elbocsátásra, elmondása szerint 10 évig vezette a kórházat, és tudomása szerint a betegek, a munkatársai és a felügyeleti szervek is elégedettek voltak a munkájával. Csernavölgyit az idén terjesztették fel Batthyány–Strattmann-díjra.

A korábbi nyilatkozatában a volt igazgató jogi lépéseket helyezett kilátásba, azonban a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy kik ellen, milyen lépéseket tervez tenni, nem kívánt válaszolni. Az elbocsátásról Kásler Miklós levélben tájékoztatta.

Schmitt Pál köztársasági elnök (középen) országjáró körútján 2011. április 28-án látogatást tett a Fejér Megyei Szent György Kórházban Székesfehérváron. A kép bal szélén Csernavölgyi István főigazgató.
Schmitt Pál köztársasági elnök (középen) országjáró körútján 2011. április 28-án látogatást tett a Fejér Megyei Szent György Kórházban Székesfehérváron. A kép bal szélén Csernavölgyi István főigazgató.
Fotó: Beliczay László / MTI

Szerinte a hiba, amely a kirúgása indoka, nem kötődik a főigazgató személyéhez, adminisztratív hiba volt, amely bármely intézmény életében előfordul. Csernavölgyinek még nem volt ideje átgondolni, hogy mihez kezd most, de biztosan a betegellátás mellett marad.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI kérdésére azt mondta, hogy a kórház főigazgatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát. Az új főigazgató kinevezéséig Reiber István orvosigazgató vezeti az intézményt. Az RTL Híradója szerint a kollégái könnyezve búcsúztatták a menesztett igazgatót.