94 lakóból 60 fertőzött a Rózsa utcai idősotthonban

DSC 2605
2020.04.11. 15:51

A Rózsa utcai idősek otthon 94 lakójából 60-an koronavírussal fertőződtek meg

- derül ki a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala által kiadott közleményből. A főváros saját forrásból végzett teszteket, ezekből derült ki, hogy az ott lakók közel kétharmada koronavírusos. Közülük négy embernek vannak tünetei, őket kórházba szállították. Az intézményben be is kellett vezetni a karantént.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Rózsa utcába ugyanúgy teszt végzése nélkül küldték vissza a betegeket, ahogy a Pesti úti idősek otthonában is, ahol szintén több tucat fertőzöttet diagnosztizáltak. A kormány azonnal megpróbált politikai tőkét kovácsolni az idős fertőzöttekből, és Orbán Viktor egyértelmű felelőssé az intézményeket fenntartó fővárosi vezetést tette annak ellenére, hogy Karácsony szerint

a főváros minden jogszabályi kötelezettségnek megfelelt, a járványügyi hatóságok viszont nem.

A fővárosi városvezetés éppen ezért sürgeti a kormányt, hogy változtassanak a "felesleges költségnek" tartott tesztelési álláspontján, és rendeljék el az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrést. Addig a főváros saját költségből folytatja az idősotthonok szűrését.

Az idősek gondozása különösen problémás Magyarországon a koronavírus idején, a témával korábban az Index is részletesen foglalkozott.

(Borítókép: Bődey János / Index)