Ismét mindent rendben találtak a Pesti úti idősotthonban

Szombaton újabb egészségügyi ellenőrzést tartottak a Pesti Úti Idősek Otthonában, ahol a legfrissebb adatok szerint 198 igazolt koronavírus-fertőzött és 8 halott van. 

Az ellenőrzést Müller Cecília utasítására a X. kerületi Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai végezték, és azt vizsgálták, hogy az intézményben végrehajtják-e azokat az azonnali intézkedéseket, amiket az országos tisztifőorvos rendelt el

Miután kollégáival együtt bejárta a Pesti úti idősotthont, Müller Cecília azt mondta csütörtökön, nem talált mindent megnyugtatónak a higiénével kapcsolatban. Elrendelte, hogy az intézményben biztosítani kell a folyamatos orvosi ellátást, oktatást kell tartani a szakszemélyzet részére és a jogszabályoknak megfelelően kell tárolni a fertőtlenítőszereket.

Az ellenőrzés során nem találtak jogsértést, derül ki a vizsgálat jegyzőkönyvéből, amit a Főpolgármesteri Hivatal töltött fel vasárnap délelőtt a honlapjára. 

A csatolt jegyzőkönyv szerint végrehajtják a tisztifőorvos által előírt rendelkezéseket.

Hosszasan részletezik továbbá az elmúlt hetek történéseit. Kiderül például, hogy Skultéti József intézményvezető április 6-án jelezte írásban a fenntartó önkormányzatnak, az Operatív Törzsnek és a Fővárosi Kormányhivatalnak, hogy nem áll rendelkezésre orvosi ellátás és egyéni védőeszköz az idősotthonban. Igaz, ekkor már napok óta jelen volt a koronavírus az intézményben, Karácsony Gergely április 3-án jelentette be az első öt beteget, azóta pedig napról napra nő az igazolt fertőződések száma. 

A vizsgálat megállapította azt is, hogy az intézmény az előírásoknak megfelelően biztosította a szobakarantént, fokozott fertőtlenítést végeztek, és az idősotthon valamennyi dolgozója védőeszközt visel.

"A fő tanulság tehát az: nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal. Hálával és megbecsüléssel tartozunk a dolgozóinknak. 

Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását"

- kommentálta a feltöltött dokumentumokat Karácsony Gergely Facebookon

A Magyar Honvédség vasárnap elkezdte fertőtleníti a Pesti Úti Idősek Otthonát, ahonnan csütörtökön 126 fertőzöttet szállítottak el a Korányi Kórházba.

Négy napja Sára Botond megbízásából a Fővárosi Védelmi Bizottság is rendkívüli vizsgálatot tartott több fővárosi fenntartású idősotthonban. Akkor is azt állapították meg, hogy az intézmények a hatósági előírásoknak megfelelően működnek.

Hogy mi történt eddig a Pesti úti Idősotthonban, ebben a cikkben foglaltul össze, itt pedig a történet politikai vetületéről írtunk bővebben.

Az oldalról ajánljuk

  • Belföld
Valóban jó döntés bezárni az edzőtermeket?

A fitnesz- és egészségfejlesztési szektor, valamint az emberek egészsége miatt átütő megoldáscsomagra lenne szükség.

november 21., 13:39

  • Külföld
A cseh kormányfő Covid-tesztet ajándékozna mindenkinek karácsonyra

Andrej Babis mielőbb ingyenes antigéntesztet ígért a cseheknek.

4 órája

  • Belföld
Tanácstalanok a segélyszervezetek, tilos a szabadtéri ételosztás

A Heti Betevő Egyesület most hajléktalanszállókra, nappali melegedőkbe viszi az ételt.

november 22., 21:28

  • Külföld
Ferenc pápa: A járvány elmúlására a legrosszabb reakció az volna, ha még lázasabb fogyasztásba kezd a világ

A katolikus egyházfő szerint a szegényeket is be kell vonni a fejlesztésbe.

november 22., 06:04

  • Belföld
Halálra fagyott egy nagykanizsai hajléktalan, ő az első idei áldozat

A 43 éves férfi nem ment be a hajléktalanszállóra, egy bokor alatt élt.

tegnap, 08:47