Koronavírus-gyanú miatt karanténba került a Pesti úti idősotthon orvosa

2020.04.13. 16:26

Koronavírus gyanús tünetek miatt karantén alá helyezték a Pesti úti idősek otthonában dolgozó orvost, értesült a 24.hu egy vasárnapi levélből, amelyet a X. kerületi tisztifőorvos írt az otthon vezetőjének. A levél valódiságát a lapnak az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája is megerősítette.

...a Pesti Úti Idősek Otthon intézményi orvosa COVID-19 megbetegedés gyanúja miatt 14 napos otthoni járványügyi zárlat alá kerül, így nem tudja ellátni személyesen a szerződésben foglalt feladatait.

A levél tartalma szerint az április 26-i karanténba kerülő szakorvos helyére másikat kellett kinevezni, mert a fennmaradó egy-egy fő rezidens és orvostanhallgató nem elegendő az intézményben.

A karanténba került orvos helyére kijelölt helyettes a lap információi szerint hétfőn délben már fel is vette a munkát.

Az karantén alá kerülő intézményi orvost már tesztelték koronavírusra, ám ennek még nincs meg az eredménye.

Ahogy azt szombaton megírtuk, az országos tisztifőorvos utasítására ellenőrzést tartott a Budapesti Kormányhivatal járványügyi hatósága a Pesti úti idősotthonban ahol a legfrissebb adatok szerint 198 igazolt koronavírus-fertőzött és 8 halott van.

A járványügyi szakemberek szombaton azzal a céllal érkeztek az intézménybe, hogy ellenőrizzék, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat elkezdte-e végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tisztifőorvos kötelezte az önkormányzatot azután, hogy csütörtökön személyesen is bejárta az intézményt.

Vasárnap reggel pedig arról számoltunk be, hogy az ellenőrzés során nem találtak jogsértést, ez derül ki a vizsgálat jegyzőkönyvéből, amit a főpolgármesteri hivatal töltött fel vasárnap délelőtt a honlapjára.

Vasárnap délután pedig közleményt adott ki Budapest Főváros Kormányhivatala, amiben leírják, hogy nincs vége még a vizsgálatnak.

"A kormányhivatal szakemberei vizsgálják a korábbi időszakot is, arra vonatkozóan, hogy az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében. Mindent megtettek-e a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében, volt-e folyamatos orvosi ellátás és személyzet, betartotta-e az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, illetve volt e megfelelő tájékoztatás és védőfelszerelés a fővárosi idősotthonban"

- írják, és hozzáteszik, hogy "az ellenőrzés és a vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli".