Karácsony: Csak azt kérem, ne vádoljanak valamivel, ami nem az én feladatom

Untitled-2
2020.04.14. 17:01 Módosítva: 2020.04.14. 18:51

A Pesti úti idősek otthonában Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján már 204 regisztrált koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, és 10-en meghaltak. A témában sok cikk és megszólalás született: a kormány és a főváros között egyfajta kommunikációs csata is zajlik, ami leginkább a felelősség kérdése körül forog. Az élő kibeszélő műsorunk vendége volt Karácsony Gergely, akit erről kérdeztek kollégáink. 

Kibeszélő Home Office Karácsony Gergellyel (a teljes adás)

Karácsony Gergely a beszélgetés elején elmondta, hogy érdemben nem változott a vírushelyzettel kapcsolatos információáramlás: továbbra is az operatív törzs sajtótájékoztatóiból tájékozódnak ők is. Egy konkrét hívást kapott az utóbbi napokban, amiben arról tájékoztatta az operatív törzs, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonból minden pozitív tesztet produkálót kórházba szállítanak.

Karácsony megismételte, hogy a járványügyi védekezés alapvetően egy kormányzati feladat, de ilyen nehéz időkben nem rendeletek mögé bújik az ember, hanem mindenki megpróbál többet tenni. A főváros fenntartja az intézményt, a járványügyi hatósági intézkedéseket pedig végre kell hajtani, ezt megtesszük, ahogy a többi intézményben is, mondta. A hatósági intézkedések eredménye pedig azt mutatja, meg is tettük, mondta, utalva a legutóbb általuk közzétett, tisztiorvosi vizsgálatra.

Ahogy azt szombaton megírtuk, az országos tisztifőorvos utasítására ellenőrzést tartott a Budapesti Kormányhivatal járványügyi hatósága a Pesti úti idősotthonban, az ellenőrzés során aztán nem találtak jogsértést, ez derül ki a vizsgálat jegyzőkönyvéből, amit a főpolgármesteri hivatal töltött fel vasárnap délelőtt a honlapjára. Vasárnap délután pedig közleményt adott ki Budapest Főváros Kormányhivatala, amiben jelezték: a vizsgálatnak még nincs vége, az a korábbi időszakra is ki fog terjedni.

Karácsony az Indexnek most elmondta,

„a nyilatkozatháborúban mi az indulatok helyett a tényekre szeretnénk szorítkozni.”

Szerinte ő megpróbált konstruktívan hozzáállni.

Felmerült a védőfelszerelések beszerzése, illetve az intézmény védőfelszereléssel való ellátása is. Karácsony szerint a kormányrendelet teljesen egyértelműen azt mondja ki, hogy ilyen helyzetben, mint ez a járvány a védőfelszerelések beszerzése a kormányzati hatóságok feladata. Ehhez képest őt azzal támadják, hogy a védőfelszerelések biztosítása a főváros feladata. Ráadásul, tette hozzá, a főváros volt az, aki elkezdte valójában biztosítani ezeket az eszközöket, és csak később, „lassan kezdtek el csordogálni” az állami felszerelések.

Hozzátette, hogy a szűrővizsgálatokat is ők kezdték el, ami miatt kibukott eleve, hogy fertőződés van az intézményben.

„Mi nem mentünk bele, hogy kinek mi a dolga, de amikor az embert megtámadják, mi információval válaszolunk”

– mondta.

Müller Cecília mai tájékoztatóján arról beszélt, hogy a munkavédelmi törvény alapján a munkáltató feladata lenne a védőeszközökkel való ellátás, de ebben a járványügyi helyzetben a járványügyi hatóságok is a segítségükre siethetnek. Karácsony ehhez hozzátette, hogy az elmúlt időszakban egyre nagyobb mértékben kaptak ilyen segítséget, amit köszönnek. De a kritikára, miszerint nem látnak el valami feladatot, ami a feladatuk lenne, arra muszáj a kormányrendelettel válaszolnia, mondta, amiről fentebb beszélt. 

„Én ezt a vitát nagyon szívesen lezárom, csak azt kérem, ne vádoljanak valamivel, ami nem az én feladatom”

– mondta, de szerinte a kormány láthatóan nem túl nyitott ennek a vitának a lezárására. Hozzátette, a járvány elején ráadásul „pokoli nehéz volt” hozzáférni bármiféle védőfelszereléshez, és most is azt láthatjuk, mindenki Kínában könyörög, és elképesztő ajánlatokat kapnak ezekre.

„Mindenki nehéz helyzetben van, mi is, a kormány is”

– mondta.

Én azon leszek, hogy tompítsam ezt a vitát. De a többi állami fenntartású idősotthonban, ahol megjelent a koronavírus, akkor Orbán személyes felelősségét fogjuk felvetni? Lehet ilyen játékot játszani, de nem fog kevesebb ember meghalni. Mi elmondtuk a magunk igazát, nem vádaskodunk, elmondtuk a tényeket

– fogalmazott Karácsony, aki szerint ha ezt az energiát, amit erre szánnak a politikai szereplők, inkább a védekezésre használnák, mindenki jobban járna.

A főpolgármester végül még arról is beszélt, hogy a fővárosiak jól vizsgáztak a húsvéti időszakban, betartották a korlátozásokat, a rendőrséggel való együttműködés pedig pozitív tapasztalat volt. Hozzátette, valószínűleg fel kell készülnünk bizonyos korlátozások bevezetésére, fenntartására a jövőben, hiszen egyelőre nem látjuk a járvány végét.

„Egyre nehezebb lesz elviselni a bezártságot, keresni kell a megoldást, hogy berendezkedjünk egy olyan struktúrára, ami elviselhetővé teszi a következő hónapokat”

– mondta.

A kormány és az ellenzéki viselkedésekről szólva Karácsony elmondta, szerinte volt egy lélektani pillanat, amikor a kormány meg tudta volna nyerni az ellenzék támogatását, akár a sokat vitatott parlamenti szavazásnál, „de úgy tűnik, ez a pillanat elszállt mellettünk”, fogalmazott. Szerinte a kormány magára vette a védekezéssel kapcsolatos felelősséget, és nem kezeli partnerként az önkormányzatokat, és másokat hibáztat. 

Én minden kommunikációs csatornán arról beszéltem, hogy a kormány döntéseit végre kell hajtanunk, a budapestieket is erre kértem, egyszerűen védekezni kell (...) sajnos még mindig ott tart a vita, hogy kikre toljuk a felelősséget (...) pedig a nemzeti egységre, ha valamikor, hát most szükség van

– mondta Karácsony.