Lenke
14 °C
28 °C

Kötelező távolságtartás lesz a felvételi és záróvizsgákon

DMOHA20191106024
2020.04.15. 20:36 Módosítva: 2020.04.15. 21:17

Több, a felsőoktatási felvételit, a záróvizsgákat és a diplomaszerzést érintő változásról döntött a kormány – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek.

A kormány – a megfelelő jogszabályi környezet megalkotásával – lehetővé tette az egyes intézményeknek, hogy biztonságos körülmények között szervezhessék meg a különböző vizsgafolyamatokat. 

Így az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban a személyes jelenlétet igénylő vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy az személyes érintkezést ne igényeljen, a másfél méteres távolság tartása folyamatosan biztosított legyen.

A tanárképzésben a pályaalkalmassági vizsgálatban a jelentkező előzetesen megküldött motivációs levele szolgál alapul, a tanító, konduktor, óvodapedagógus és csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés alkalmassági vizsgáján pedig a jelentkező írásbeli nyilatkozata arról, hogy nincs olyan betegsége vagy más körülmény, amely akadályozná felsőoktatási tanulmányainak folytatását.

Annak érdekében, hogy az egyes intézmények megfelelően tájékoztathassák a fiatalokat a változásokról, az Oktatási Hivatal lehetővé teszi a felsőoktatási felvételi tájékoztató, azaz a felvi.hu vonatkozó részeinek módosítását – így mindenki online tájékozódhat az új feltételekről.

Ami a záróvizsgákat illeti, szintén kerülni kell a személyes érintkezéseket.

Amellett, hogy a másfél méteres távolság tartására ilyenkor is figyelemmel kell lenni, azt is lehetővé tették, hogy ezeken a vizsgákon ne három-, hanem csak kétfős legyen a bizottság – ezzel is csökkentve a fertőzés terjedésének kockázatát.

A járvány miatt kialakult veszélyhelyzet problémát jelentene azoknak is, akik most készültek befejezni vagy honosítani a nyelvvizsgájukat. „Úgy döntöttünk, hogy az ő esetükben a részeredményt, illetve a külföldi vizsgát kell elfogadni komplex nyelvvizsgának, azaz ezek után jár a középfok esetében a 28, felsőfok esetében pedig 40 pont a felvételi eljárásban – közölte az államtitkár.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, azok, akik 2020. augusztus 31-ig leteszik vagy már letették a záróvizsgát, mentesülnek a korábban előírt nyelvvizsga-kötelezettség alól. „Ennek az egyik oka az, hogy a mostani körülmények között jelentősen beszűkültek a vizsgalehetőségek, így nem várhatjuk el, hogy mindenki eleget tegyen ezeknek a követelményeknek. A másik szempont, ami alapján így döntöttünk, az az, hogy a gazdaság járvány utáni újraindításához szükség van minden jól képzett fiatalra. A záróvizsga megléte tanúsítja azt, hogy valaki a megfelelő szakmai tudás birtokában van, így a rendkívüli körülmények között a nyelvvizsga meglététől eltekintünk” – magyarázta az államtitkár a mintegy 75 ezer embert érintő döntés hátterét.

Elmondta, arra kérték az intézményeket, hogy az oklevelek kiállítását haladéktalanul kezdjék meg. Hozzátette: ehhez a kormány természetesen minden technikai segítséget megad az Oktatási Hivatal közreműködésével. A hallgatókat, volt hallgatókat az adott egyetem, főiskola fogja értesíteni a részletekről, és természetesen a diploma átvétele során is kerülni kell a személyes kontaktust.

„Természetesen továbbra is meggyőződésünk, hogy a megfelelő szintű idegennyelvtudás kiemelkedő jelentőségű. A nyelvtanulástól és így akár a vizsgázástól eltántorítani tehát nem szeretnénk senkit. Éppen ezért tettük lehetővé azt, hogy az arra alkalmas nyelvvizsgaközpontok online is tarthassanak vizsgákat” – jelentette ki. Azok a vizsgaközpontok kérhetik az akkreditációjuk online vizsgáztatással való kiegészítését a veszélyhelyzet idejére, amelyek rendelkeznek a számítógépes nyelvvizsgák lebonyolítására érvényes engedéllyel.

(Borítókép: Előadás a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központban Fotó: MTI/Mohai Balázs)