Müller Cecília: Több budapesti és vidéki idősotthonban felütötte a fejét a vírus

2020-04-15 11 00 17-Index.hu - Élő.png
2020.04.15. 11:15

Újabb egészségügyi védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy 11 iráni állampolgárt szállítanak haza csütörtökön: 8-an önkéntesen mennek vissza Iránba, 3 embert pedig kitoloncolnak a hatóságok. Április 23-án további 3 embert toloncolnak ki.

Ezek a személyek voltak azok, akik kirívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak a Szent László Kórházban

– fogalmazott. Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a hatóságok már

13 360 házi karantént rendeltek el,

számost ellenőrzést is végrehajtottak, sőt egy olyan eljárás is indult, amelyben egy házi karantén alá vont ember a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren keresztül kísérelte meg elhagyni az országot, de elkapták, eljárást indítottak ellene, és megakadályozták, hogy kilépjen az országból.

Kiss Róbert a járványügyi büntetőeljárásokról is beszámolt. Az új típusú koronavírussal összefüggő bűncselekményekkel kapcsolatban 46 embert hallgattak már ki, de összesen több száz eljárást indított a rendőrség.

Sokkal magasabb a gyógyultak száma, mint az elhunytaké

– jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztófőorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján ismertette a szerda reggeli adatokat: újabb 12 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés miatt, és további 67 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a betegséget, ezzel 1579-re nőtt az igazolt koronavírusos megbetegedések száma.

AZ ÚJ ÁLDOZATOK 64 ÉS 88 ÉV KÖZÖTTIEK, HÉT FÉRFI ÉS ÖT NŐ.

A családtagok otthon lássák el beteg rokonaikat - az operatív törzs április 15-i tájékoztatója

Mindannyian krónikus betegségben szenvedtek, jellemzően szív- és érrendszeri betegség, veseelégtelenség, cukorbetegség gyengítette szervezetüket, magas vérnyomás mellett. Többen korábban stroke-ot kaptak, továbbra is az ilyen betegségekkel küzdők a legveszélyeztetettebb csoport, hangzott el.

A tisztifőorvos szerint jelentősen nő a laboratóriumi vizsgálatok száma is. Müller beszélt a kedden elrendelt, 1035 magyarországi idősotthonban végzett népegészségügyi vizsgálatról is; elmondta, hogy mit fognak figyelni a járványügyi szakemberek: elsősorban azt, hogy a hatósági utasításokat hogyan fogják végrehajtani az intézmények, illetve hogy milyen az egyéni védőfelszerelésekkel való ellátottság.

A hatóságnak az a dolga, hogy számonkérje azokat a dolgokat, amiket elrendelt

– mondta Müller, aki szerint egy ilyen vizsgálat ugyanakkor mindig lehetőség is arra, hogy a nem biztosított feltételeket a jövőben biztosítsák. A legnagyobb létszámú intézményekben kezdik a vizsgálatokat, de amint a járványügyi szakemberek személyesen megjelennek, a kisebb intézményekben is lehetőség lesz az egyéni megoldási javaslatokról egyeztetni.

Semmi sem überelheti azt a biztonságot, amit szeretnénk ezzel megteremteni

– fogalmazott a tisztifőorvos, együttműködést kérve az intézményektől. Azt is mondta, hogy nemcsak a fővárosi Pesti úti intézményben, hanem több idősotthonban is van probléma, ezekben már a járványügyi hatóság már jelen van,

több budapesti és vidéki intézményben is felütötte már a fejét a vírus

– fogalmazott.

Müller Cecília szerint a kórházak kiürítésére azért van szükség, mert az idősotthonok példája már megmutatta, nem lehet elég korán felkészülni a tömeges megbetegedésekre. A tisztifőorvos az ágyszám-felszabadításokban az egészségügyi intézmények, a szakemberek és az állampolgárok együttműködését is kérte, azt hangsúlyozva:

Nézzünk körbe Európában, milyen képeket látunk a külföldi kórházakról, amikor a folyosókon vannak az új koronavírusos betegek, és túlterhelődnek az érintett osztályok, nem jut a covidos betegek számára hely.

Müller azt is mondta, „újabb összefogásra van szükség” ahhoz, hogy a családtagok megértsék és segítsék ezt a kiürítést, és otthon lássák el beteg rokonaikat, akik szerinte nem szorulnak kórházi ellátásra ezekben a nehéz napokban.

Újabb összefogásra van szükség, hogy a családtagok kitalálják azt a lehető legjobb megoldást, ami az idős ember, vagy ha nem is idős, krónikus beteg és nincs most szüksége akut ellátásra a kórházban, akkor a hazabocsátás követően a család megoldja az ő ápolását. Felhívom a figyelmet arra, hogy valamelyest segít, nem oldja meg, de valamelyest segít a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer, ami igénybe vehető ezekben a nehéz helyzetekben és napokban.

A tisztifőorvos szerint a hazabocsátásnak orvosszakmai kérdésnek kell lennie, nem az ágyfelszabadítási utasítás fogja meghatározni önmagában, hogy kit küldenek haza.

Senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt

– ígérte meg, hozzátéve: fontos az együttműködés, és mindenki gondoljon arra, hogy ha bármely rokonának a járványban ágyra, lélegeztetőgépre lenne szüksége, akkor hogyan gondolkozna erről. Müller Cecília egyúttal meg is köszönte az együttműködést.

A sajtó kérdéseire adott feleletek:

  • A tetőzés után a csökkenés a számítások szerint a mostani növekedés ütemében történik majd, mondta a tisztifőorvos az idevágó kérdésre.
  • Minden korosztályban vannak már gyógyultak, mondta szintén kérdésre a tisztifőorvos, aki szerint a fertőződés esélye is mindenkit érint.
  • Távoktatásban gyógyítják a koronavírusos betegek ellátására az orvosokat, erősítette meg a tisztifőorvos.
  • Fokozott takarítást kér és javasol a tisztifőorvos a társasházak folyosóin, közös tereiben. Müller Cecília szerint a többek által megfogott felületeket gyakran kell fertőtleníteni, a padlót pedig hipós vízzel érdemes felmosni.
  • „Az összes ország közül az alsó harmadban foglal helyet Magyarország” a koronavírusos fertőzöttek halálozási arányát tekintetében, állította ismét Müller Cecília az idevágó kérdésre.
  • Csak azt kell vinniük a koronavírusos betegeknek, ha kórházba kerülnek, amit egyébként is szükségesnek tartanának kórházi ellátás során. De csak a súlyosabb tünetekkel rendelkezők kerülnek fekvőbeteg-ellátó intézményekbe, így felesleges tárgyakat ne vigyenek az érintettek, fogalmazott.
  • A cérnakesztyű csak a szennyeződéstől véd, az egyszer használatos gumikesztyű jó lehet, de okosan kell viselni, levétel után kimosni, és alaposan kezet mosni. „Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a rendszeres és alapos kézmosást” – fogalmazott Müller Cecília.
  • A tisztifőorvos kérdésre azt mondta, nemcsak azokat kezelik kórházban, akik lélegeztetésre szorulnak, hanem más komolyabb tünetek esetén is van gyógyszeres, kórházi ellátás a koronavírusosok számára.
  • „Dinamikusan tud reagálni" a rendőrség a fokozott közterületi jelenléttel, állította Kiss Róbert kérdésre.
  • Elsősorban a fiatalokkal szemben kellett intézkedni a kijárási korlátozások megsértésével kapcsolatban, de Kiss Róbert azt mondta, korosztálytól függetlenül mindenki tartsa be a magatartási szabályokat és az ajánlásokat.
  • Mérséklődött a felvásárlási láz a határszakaszokat érintő hatósági intézkedések és így a kereskedelmi forgalom helyreállítása óta, állította szintén kérdésre a rendőr alezredes.
  • Jogszerűen járnak el a polgármesterek, ha a piacok esetében újabb idősávot határoznak meg – és így akár korlátozó intézkedéseket vezetnek be – a 65 éven felüliek vásárlására, mondta Kiss Róbert.
  • Müller Cecília szerint daganatos beteg szükséges beavatkozását, kezelését nem lehet halasztani, aki mégis ilyet tapasztal, forduljon az intézményvezetőhöz, a betegjogi képviselőhöz, ha pedig nem találnak megoldást, akkor a népegészségügyi központhoz forduljon a problémájával.
  • Ha valakinél a cukorbetegség még nem okozott szövődményt, és tartja a diétáját, az inkább a kevésbé veszélyeztetett csoporthoz tartozik, mondta a tisztifőorvos kérdésre.
  • Nem igaz, hogy leállt Magyarországon a véradás, mondta Müller Cecília az Index idevágó kérdésére. A tisztifőorvos szerint nagyon fontos, hogy a vérellátás folyamatos legyen, és aki megteheti, az adjon vért, ez ugyanis szükséges lehet a betegellátáshoz. A megfelelő szabályok betartásával erre a járvány ideje alatt továbbra is lehetőség van, ismételte meg.

Az Index szerkesztősége egyébként ezeket az újságírói kérdéseket küldte szerdán az operatív törzsnek:

  • Igaz, hogy nem tesztelték másodszor is az Pesti úti idősotthon dolgozóit, és azt mondták nekik, hogy nem is fogják? Hányszor tesztelték az otthon lakóit és dolgozóit, és mi lett ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye?
  • Szerdáig az ágyak 60 százalékát kellett felszabadítani a betegellátó intézményekben, Müller Cecília szerint azért, mert a „legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni”. Sikerrel járt a kiürítés? Ki merik azt jelenteni, hogy csak olyat küldtek haza, akinek megoldható a gyógyítása/ápolása otthon, illetve biztosan megfelelő megoldás a fűnyíróelv, hogy mindenhol 60 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, mérlegelés nélkül?
  • Nem gondolják, hogy a járvány okozta ellátási zavaroknak több halálos áldozata lesz Magyarországon, mint a koronavírusnak?
  • Hogyan kezeljék a hozzátartozók azokat a betegeket, akiknek ugyan nem súlyos az állapotuk, de ellátásuk speciális orvosi, ápolói szakellátást, vagy akár „csak” 24 órás felügyeletet igényel, mégis hazaküldték őket?
  • Az országban összesen hány járványkórházat jelöltek ki?
  • Jelenleg hányan vannak intenzív osztályon, közülük hány embernek kritikus az állapota?
  • Hány idősotthonban van koronavírussal fertőzött lakó Magyarországon? Az ilyen intézményekben azonosított fertőzések és karanténok miatt hány tesztet végeztek és milyen eredménnyel?
  • Összesen hány koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó?
  • Hány fertőzött szociális dolgozóról, és hány fő, fertőzéssel regisztrált rendőrről lehet tudni? Igaz, hogy gyakorlatilag leállt a véradás Magyarországon, és vérhiány várható?
  • Érkezett a rendőrséghez bejelentés, és indult-e eljárás amiatt, hogy a több mint 200 ezres Facebook-követői közösségében egy vitaminkereskedő olyan kijelentéseket fogalmazott meg, mint hogy „a vírus csak azt fertőzi meg, aki fél tőle”, és hogy „nyugodtan beülhetne egy kád koronavírusba, akkor sem fertőződne meg”, mert az ő c-vitaminja megvéd a betegségtől? Tervezi-e a rendőrség, hogy fellép ebben az ügyben, vagy az ehhez hasonló, a járványveszélyt közvetlenül, anyagi haszonszerzés érdekében fokozó „egészségügyi” álhíreket terjesztőkkel?
  • Indítottak, indítanak eljárást a Dr Gődény néven futó, a járványhelyzet hatékony kezelését könnyen nehezítő férfi Youtube-videói ügyében?
  • A 37 326 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
  • Pontosan mely egészségügyi szolgáltatók, intézmények, és mennyi maszkot, védőeszközt kaptak a Kínából több körben érkezett szállítmányokból?

(Borítókép: Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: Index)