8 idős ember meghalt, 73 újabb fertőzöttet regisztráltak

07
2020.04.16. 07:37

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel

1652 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 8, többségében idős krónikus beteg. Ezzel 142 főre emelkedett az elhunytak száma, 199-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – írja a koronavírusnak szentelt kormányzati oldal.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy több budapesti és vidéki idősotthonban is megjelent már a vírus. Nemcsak a legsúlyosabb helyzetű fővárosi Pesti úti intézményben, hanem máshol is van probléma, ezekben az intézményekben a járványügyi hatóság már jelen van. Az idősotthonokat érintően országos vizsgálat indult, ezzel próbálják elkerülni a hatóságok a járványgócok terjedését.

Müller Cecília szerint a kórházak kiürítésére azért van szükség , mert az idősotthonok példája már megmutatta, nem lehet elég korán felkészülni a tömeges megbetegedésekre. A tisztifőorvos az ágyszám-felszabadításokban az egészségügyi intézmények, a szakemberek és az állampolgárok együttműködését is kérte, azt hangsúlyozva:

Nézzünk körbe Európában, milyen képeket látunk a külföldi kórházakról, amikor a folyosókon vannak az új koronavírusos betegek, és túlterhelődnek az érintett osztályok, nem jut a covidos betegek számára hely.

Müller azt is mondta, „újabb összefogásra van szükség” ahhoz, hogy a családtagok megértsék és segítsék ezt a kiürítést, és otthon lássák el beteg rokonaikat, akik szerinte nem szorulnak kórházi ellátásra ezekben a nehéz napokban.

Újabb egészségügyi védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, jelentette be a tájékoztatón Kiss Róbert rendőr alezredes. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról is, hogy 11 iráni állampolgárt szállítanak haza csütörtökön: 8-an önkéntesen mennek vissza Iránba, 3 embert pedig kitoloncolnak a hatóságok. Április 23-án további 3 embert toloncolnak ki. A magyarországi megbetegedésekről folyamatosan frissülő grafikonunkból tájékozódhat:

(Borítókép: Mentősök a Pesti úti idősotthonnál 2020. április 10-én. Fotó: Huszti István / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport