Önkormányzati támogatást kapnak a járvány miatt munkájukat elvesztő terézvárosiak

2020.04.16. 16:50

Terézváros melléd áll névvel támogatási programot indított a VI. kerület önkormányzata, amely a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülőknek próbál szociális és gazdasági segítséget nyújtani.

A programban szerepel, hogy a támogatást kérhetnek azok, akik a járvány miatt vesztették el az állásukat március 11. után. A támogatás havi 100 ezer forint, és maximum három hónapig jár a támogatottaknak, de jogosultak azok is, akik álláskeresési támogatást ugyan kapnak, de ennek összege nem éri el a havi 100 ezer forintot – ilyen esetekben az önkormányzat egészíti ki 100 ezer forintra a juttatást.

A terézvárosi önkormányzat emellett létrehozott egy krízisalapot is, amiből a bajba jutott, alacsony jövedelmű családokat és magánszemélyeket segítenék – a támogatás legfeljebb háromszor kérhető, és az összege nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

Az albérletben lakók is kapnak segítséget

Bérletidíj-támogatásra számíthatnak azok, akik a járvány miatti helyzetben nem tudják kifizetni az albérletük díját. A támogatás a bérleti díj felét jelenti, maximum 50 ezer forint értékben, és olyan, alacsony jövedelemmel rendelkező kerületiek kérhetik, akik érvényes bérletidíj-szerződéssel rendelkeznek, és a vírus megjelenését követően vesztették el az állásukat. A támogatás célja a rászorulók megsegítése, ezért nem igényelhetik a támogatást azok, akik 150 ezer forintnál drágább albérletben élnek Terézvárosban.

A helyi egyéni vállalkozókat, mikro-, kis- és középvállalkozásokat a bérleti díjak átütemezésével segíti az önkormányzat a programban. A cégeknek április 1. és június 30. között nem kell bérleti díjat fizetniük az önkormányzatnak; azt június 30-tól tizenkét egyenlő részletben téríthetik meg, késedelmi kamat- és pótdíjmentesen.

A program szociális támogatásait hétfőtől lehet igényelni.

via 444