Vádat emeltek az apa ellen, akinek kétéves, pizsamás kisfia egy forgalmas főúton szaladgált Budapesten februárban

2020.04.16. 13:28

Február végén számoltunk róla, hogy egy apa és a fia talált rá egy két év körüli, pizsamás kisfiúra, aki egyedül sétált Budapesten, a XXIII. kerületi Grassalkovich úton egy este. A forgalmas főút járda nélküli szakaszán látták meg a gyereket, ahogy az út menti padkán szalad, egyedül. "Fékeztünk, aztán kiabáltam, amikor láttuk, hogy elkezdene szaladni a belső sáv felé. Mondtam a fiamnak, hogy fogja meg. Egy hajszálon múlt, hogy nem szaladt a sávok közé" - mesélte a kisfiú megmentője akkor.

Az ügyben április 16-án kiadott ügyészségi közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség.

A beszélni még nem tudó gyereken csak zokni, pizsama, pelenka és egy sapka volt, ezért megtalálói betették egy autóba, hogy melegben legyen. Hívták a rendőrséget, és közben becsöngettek a környékbeli házakba, hátha felismeri valaki, de nem jártak sikerrel. Amikor kiértek a rendőrök, átadták nekik a gyereket. 

Az Index megkereste akkor a rendőrséget, ahonnan azt a választ kaptuk, a gyerek apja önként ment be a rendőrségre, miután a környéken lévő szemtanúktól megtudta, hogy a fiát bevitték a rendőrségre. Az apát kiskorú veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.

A friss ügyészségi közleményből kiderült több részlet is. Azt írják:

"a vádirat szerint a vádlott – a 43 éves családapa – 2020. február 18-án, a délutáni órákban XXIII. kerületi otthonában tartózkodott a felügyelete alatt álló három kiskorú gyermekkel.

A férfi ittas állapotban került, és a lakáshoz tartozó társasházi udvaron dohányzott. Mivel nem figyelt eléggé, így a kétéves gyermeke – nem megfelelő ruhában és cipő nélkül – kiment a lakásból, és a közös udvarról. 

A kiskorú átkelt egy szerviz úton és a helyiérdekű vasút pályáján, majd a Grassalkovich út melletti útpadkán egy autós észlelte és a gyermek segítségére sietett.

A vádlott nem kellően gondos magatartásával a szülői felügyeleti jogából adódó kötelességét súlyosan megszegte, mellyel kiskorú gyermekét veszélyeztette.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság előtt. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – a bűncselekményt beismerő és megbánó – vádlottal szemben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést. A kerületi ügyészség – mivel annak törvényi feltételei fennállnak, és az a járványhelyzetre figyelemmel különösen is indokolt – indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, büntetővégzésben határozzon az ügyben."