A posta is kézbesítheti a friss diplomákat

2020.04.17. 15:09 Módosítva: 2020.04.17. 15:44

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a nyelvvizsga amnesztia kapcsán tájékoztatta a felsőoktatási intézményeket az oklevelek kiosztásának lehetséges formáiról – közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.

A rendelkezés értelmében a haladéktalanul kiadandó dokumentumok postai úton, hivatalos iratként is kézbesíthetőek.

A minisztérium közleményében jelezte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként mindenki mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól, és így megkaphatja oklevelét, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le. Ebbe a körbe beletartozik mindenki, akinek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tennie a diplomaszerzéshez.

A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára – a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül. A tájékoztató levél értelmében a felsőoktatási intézményeknek az oklevelek kiadását haladéktalanul meg kell kezdeniük – írta a minisztérium.

Az ITM szerint a dokumentumok kiadása történhet:

  • postai úton hivatalos iratként,
  • vagy a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett személyesen is.

Egyes esetekben – különösen a régebben záróvizsgázottaknál – az oklevél kiállításához szükség lehet az intézményekkel történő adategyeztetésre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felsőoktatási intézmények segítségével és közreműködésével mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi hallgatók a járványhelyzet miatt kialakult körülmények között is sikeresen folytathassák, befejezhessék tanulmányaikat – írták.