Elképesztő kihívás a járvány alatt megszervezni az érettségit

2020.04.17. 18:32 Módosítva: 2020.04.17. 20:24

„Megéri-e ennek a néhány ezer gyereknek a rangsorolása, akárcsak egy nagymama halálát?”

– tette fel a költői kérdést az írásbeli érettségikkel kapcsolatban Kibeszélő műsorunkban Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője, reagálva a kormány érettségire vonatkozó óvintézkedéseire. Pénteken derült ki ugyanis, hogy milyen körülmények között fogják lefolytatni májusban az írásbeli vizsgákat, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a következő intézkedéseket jelentette be:

  • az érettségizőknek nem lesz kötelező a maszkviselés,
  • egy teremben legfeljebb 10 fő vizsgázhat, egymástól másfél méter távolságban,
  • a szokásos 4000 helyett idén 6000-6500 felügyelő tanárra lesz szükség, 
  • az írásbeli nyelvi érettségi pedig kiválthatja majd a nyelvvizsgát.

Az érettségi lebonyolítása amúgy is egy összetett logisztikai feladat, de Horn szerint ez idén még nagyobb kihívást jelent majd, sőt, a bejelentett intézkedések egy része nehezen megvalósítható. Például ha minden terembe 10 diák ül be vizsgázni, akkor a Maruzsa Zoltán által felvázolt 6000 felügyelőtanár valószínűleg nem lesz elég.

78 ezer diák érettségizik, és akárhogy számolom, ha mindenhol tízen lennének, akkor is az 7800 tanár

– jelentette ki Horn, aki azt is elmondta, hogy az AKG-ban már első kérésre megfelelő létszámú tanár jelentkezett felügyelni, de az intézmény azt is felméri, hogy egyáltalán hány gyerek szeretne ilyen körülmények között érettségizni.

Horn György a Kibeszélőben
Horn György a Kibeszélőben
Fotó: Index

Az is kérdés, hogy a diákok közötti egy méteres távolsággal hány gyereket tud érettségiztetni egy intézmény, mert a termek kicsik, nincs mindenhol elég hely. Már az iskolába való belépés is külön szervezést igényel, mert ügyelni kell rá, hogy az érettségire érkező diákok semmiképpen se tömörüljenek a kapuban.

Az államtitkár korábban arról is beszélt, hogy a diákoknak nem lesz kötelező a maszk viselése dolgozatírás közben. Amennyiben a vizsgázók számára mégis kötelező lenne a maszk viselése, akkor minden érettségizőnek tantárgyanként egy, összesen tehát öt darabra lenne szüksége, országosan ez 400 ezer maszkot jelent. 

HA VISZONT A DIÁKOKNAK NEM KÖTELEZŐ A VÉDŐFELSZERELÉS, AZ A TANÁROKAT IS VESZÉLYEZTETI, AZ Ő VÉDELMÜKRŐL PEDIG EDDIG NEM ESETT SZÓ.

Rengeteg kérdés lóg még a levegőben, kezdve azzal, hogy biztosítanak-e a tanárok számára maszkokat, fertőtlenítik-e a kijavítandó feladatsorokat, és hazavihetik-e azokat a javítást végzők. Horn szerint az érettségiztető tanárokra vonatkozó szabályok értelmezhetetlenek, hiányosak.

Az AKG pedagógusa szerint nagyon egyszerűen meg lehetne oldani a helyzetet: egyszerűen figyelmen kívül kéne hagyni az érettségiket és mindenkit fel kéne venni, mivel, néhány szak kivételével, több hely van a felsőoktatási intézményekben, mint ahányan egyáltalán jelentkeztek. Emiatt csak néhány ezer olyan diák van, akinél valóban számít a rangsor, amelyet az érettségi alapján állítanak fel. Ha viszont minden áron meg kell íratni az érettségiket, akkor is el lehetne halasztani a vizsgákat augusztusig.