Karácsony: Ne csak a tisztekről beszéljünk, hanem a tesztekről is végre!

DSC 1879
2020.04.17. 11:23

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúját adta ma, amiről ebben a cikkben számoltunk be

Ebben a miniszterelnök a Pesti úti idősotthonnal - ahol 200 felett van jelenleg az igazoltak koronavírussal fertőzött betegek, és 18-ra emelkedett a halottak száma - kapcsolatban megjegyezte, hogy ezen a tényen nem lehet egyszerűen csak átlépni, és nyilván nem maradhat következmények nélkül, de "mindent a maga idejében". Orbán szerint mindent "jegyzőkönyveztek", majd vissza is térnek rá, de egyelőre a baj elhárítására koncentrál mindenki.

A másik, Budapestet érintő kijelentése pedig a korlátozásokról szólt. Orbán szerint a húsvéti időszakban az önkormányzatok és polgármesterek jó döntéseket hoztak a korlátozásokról, ezért kapták meg erre a hétvégére is a jogosítványokat. De amikor a korlátozások jövőjéről beszélünk akkor a különböző településeket nem lehet egy kalap alá venni.

Jól látható, hogy a fertőzések nagy része Budapesten van, tehát előbb-utóbb nem tudjuk majd elkerülni, ezért örülök a főpolgármesterrel kialakult együttműködésnek, nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe

- fogalmazott Orbán.

Ezekre reagált Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. "Figyelemreméltó dolgokat mondott ma reggel a miniszterelnök, többek közt Budapestről is, ha máshonnan nem is, hát a rádióból értesülhetek főpolgármesterként a fővárost érintő kormányzati szándékokról" - kezdi posztját majd a következőket írja:

  • "Egyetértek, hogy az idősotthonokban kialakult helyzetnek következményei kell legyenek. De szerintem ezzel kár késlekedni. Az első és legfontosabb következménynek annak kell lennie, hogy a kormány azonnal elrendeli az ország összes idősotthonban lakó emberének és az ott dolgozóknak a tesztelését. A másik, szintén azonnali következmény, hogy a kormány számon kéri a kormányhivatalt, amelynek vezetése gyakorlatilag megtiltotta a kórházakból az idősotthonokba visszaszállított betegek tesztelését, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a fertőzés így és emiatt terjedhetett el az idősotthonokban. A hosszabb távú következmények közül pedig elengedhetetlen, hogy a magyar állam az eddigieknél sokkal jobban megbecsülje a szociális ágazatban dolgozókat, mostani erőfeszítéseiket és áldozatvállalásukat külön is honorálni szükséges. Mi ezért vezettük be a Budapest-pótlékot még a járvány előtt."
  • "Egyetértek a miniszterelnökkel, mondom is már ideje, hogy Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk. Hiszen nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy tudjuk: mindenhol a világon a nagyvárosokban van fokozott kockázat, Budapest tehát a járvány szempontjából is különleges hely. Éppen ezért van szerte a világban szoros együttműködés és információátadás a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között. Most, hogy a miniszterelnök azt mondta, „a lehető legszorosabb együttműködésre” törekszik, várjuk az eddigi gyakorlat gyökeres megváltoztatását. Mi készen állunk."

Karácsony ezen kívül másra is reagált Orbán interjújából. A miniszterelnök például arról beszélt, hogy a kórházak gazdálkodása nem volt olyan feszes békeidőben, ezért is kellett kórházparancsnokokat kirendelni, hogy katonás rendben legyen kezelve minden eszköz és azok felhasználása. A kórházi ágyak felszabadítását pedig nagy katonai jellegű akcióhoz hasonlította.

Karácsony erre azt írta, "fontosak a katonai akciótervek, de itt az ideje a humánus akcióterveknek is. A „fertőzöttek” és az „elhunytak” nem kategóriák, hanem édesanyák, édesapák, nagyszülők, testvérek, barátok, szomszédok, akik pár hónapja még a vírus létezéséről sem tudtak. Az „ágyszámok” pedig orvosokat jelentenek, nővéreket, egészségügyi és szociális dolgozókat, akik egészségüket kockáztatva küzdenek a betegekért és a rájuk bízott ellátottakért. Ne csak a számokat és statisztikai adatokat vegyük észre, hanem az emberi sorsokat is, és ne csak a tisztekről beszéljünk, hanem a tesztekről is végre."

Orbán arról is beszélt, hogy Ausztriára úgy tekint, mint akik előttünk tapogatóznak a sötétben, folyamatosan figyelik, hogy mi működik Ausztriában, és mi nem, ehhez mérten cselekszünk mi is. Karácsony erre úgy reagált: "egyetértek azzal is, hogy a magyar kormány Ausztria példáját tanulmányozza. Javaslom az osztrák kancellár szavainak elemzését is, aki napi 15 ezer tesztelést tart szükségesnek."

A főpolgármester a tesztek és szűrést hangsúlyozta, és hozzátette, hogy Budapest 10 ezer gyorstesztet szerzett be. "Folyamatos az úgynevezett PCR tesztek beszerzése is, a laborkapacitás biztosításával szűrjük az ellátottakat és a dolgozókat a szociális ágazatban és a hajléktalan-ellátásban. A főváros által beszerzett védőeszközök elosztásáról pedig ma egyeztetek a kerületi polgármesterekkel" - írta.

(Borítókép: Bődey János / Index)