Veszélyességi pótlékot követel a kormánytól a köztisztviselők szakszervezete

2020.04.17. 10:20

A  Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné szerint továbbra is hiány van védőfelszerelésekből a közszféra területein, ezért az MKKSZ a védőfelszerelés mellett veszélyességi pótlék bevezetését is elvárja a kormánytól az ott dolgozók számára, írja a Hvg.hu.

Az MKKSZ több mint egy hónapja nem kapott választ a kormánytól arra a felvetésre, miszerint veszélyben vannak azok a munkavállalók, akik a szociális szférában, az állami és önkormányzati hivatalokban személyesen találkoznak az ügyfelekkel. Ez vonatkozik az idősotthonok, a gyermekvédelmi szakellátási intézmények, a fogyatékkal élőket és hajléktalanokat ellátó szervezetek munkavállalóira, valamint a munkaügyi hivatalok és földhivatalok dolgozóira is. Ezeken a területeken az otthoni munkavégzés nem megvalósítható.

Vannak olyan idősotthonok, ahol a nővérek kéthetes váltásban beköltöztek az otthonokba, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzés terjedésének lehetőségét, így a családjukkal csak telefonon és Skype-on tartják a kapcsolatot. A szakszervezet így olyan törvénymódosítást vár el a kormánytól,

hogy a veszélyhelyzet idején  a dolgozókat a közalkalmazott illetménye, a köztisztviselő alapilletménye, illetve a munkavállaló alapbére száz százalékának megfelelő összegű pótlék illeti meg.

Dániában, Finnországban és Németországban hasonló pótlék illeti meg az ilyen területeken dolgozókat, mondja az MKKSZ, amely kész perre is vinni az ügyeket, ha tagjai közül bárki megbetegszik, miközben a kormány nem garantált elég védőfelszerelést, és nem fizetett veszélyességi pótlékot.