Marcell
20 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Szijjártó a szlovák-magyar gázvezeték-rendszert összekötő interkonnektorról tárgyalt

2020.04.18. 09:26

Szlovákia az egyik legfontosabb külgazdasági partnere Magyarországnak, "velük van a leghosszabb határszakaszunk, velük dolgozunk jelenleg a legtöbb infrastrukturális összeköttetésen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel.

Haász János Haász János
Túlpartra egy fehér labda
Szijjártó Péter elégedett mosollyal ült a szolgálati kék villogósban. Most ugyan nem repülhetett, pedig azt is nagyon szeretett, minél messzebb, annál jobban. De egy kis kimozdulás kocsival se rossz, még ha csak Komáromig is mennek. Klapka György, rézágyú, fel van virágozva, dúdolta magában, fejben dekázgatva egy kicsit. A szolgálati kék villogós csomagtartójában volt egy futball labda, rajta Puskásék aláírásával, a teljes aranycsapat. Na jó, nem eredeti kézírások, de akkor is szép és exkluzív darab, egy gyönyörű fehér labda. Várta már, hogy találkozzon ezzel a Sulík nevű fickóval. "Átdobom neki a fehér labdát a túlpartra, és kérek tőle egy kardántengelyt a pozsonyi Volkswagenekből, egy vezérműszíjat a zsolnai Kiából és egy féktárcsát nagyszombati PSA Peugeot Citroëntől". Rémlett neki, hogy valahol már olvasott egy ilyen sztorit, és bízott abban, hogy az ókori görög filozófust megcáfolva kétszer is bele lehet lépni ugyanabba a Dunába.
Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Az MRTI által idézett posztban Szijjártó Péter azt írta, az új komáromi híd építése jól halad, a munkálatokat hamarosan közösen meg is nézik, "mindenki jön a saját oldaláról és ugyanarra is távozik, így nem vétünk a szabályok ellen".

Szintén nagy közös projekt a két ország gázvezeték-rendszereit összekötő interkonnektor kapacitásainak kibővítése.

Ez most Magyarország felől évente 1,75 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas, írta Szijjártó, hozzátéve, hogy mivel azonban jövő év végétől délről, Szerbia felől is nagy mennyiségű gázt tud majd venni Magyarország, megnő tranzitszerepe. Ennek nyomán Szlovákia irányába akár 5,2 milliárd köbméteres éves kiszállítási kapacitásra is szükség lehet. Az ehhez szükséges előkészítő munkák megkezdődtek és júliusban ki is írják majd a kapacitás-lekötési eljárást. Közben a Szlovákia felőli – jelenleg 4,4 milliárd köbméteres évenkénti – szállítási kapacitást is növelik, első lépésben 880 millió köbméterrel.

Egyre több minden köt tehát össze minket szlovák szomszédjainkkal a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt

– fogalmazott Szijjártó Péter.