Karácsony: Nincs olyan hét, amikor a kormány ne követne el merényletkísérletet az önkormányzatok ellen

2020.04.19. 19:27 Módosítva: 2020.04.19. 21:40

A járvány kitörése óta lassan nincs olyan hét, amikor a kormány ne követne el merényletkísérletet az önkormányzatok és az önkormányzatiság ellen. A péntek este rendeletbe foglalt kormánymerénylet első áldozata Göd. Maximális szolidaritásom a gödiekkel, akiktől a kormány egyetlen tollvonással elvonta a nekik járó bevételek egyharmadát

– írja Budapest főpolgármestere vasárnapi Facebook-bejegyzésében. Karácsony Gergely arra a rendeletre céloz, amely szerint a kormány mostantól kijelölhet különleges gazdasági övezeteket, amik így átkerülnek a település fennhatósága alól a megyékhez. Az első ilyen a gödi Samsung-gyár és környéke, a vállalat ezután nem a településnek, hanem a megyének fizeti majd az iparűzési adót a város helyett. Karácsony szerint ez fenyegetést jelent más városokra is:

Ez a kormányrendelet fenyegetést jelent minden magyar városra, a fővárosra ezúttal kisebb mértékben, mint például a megyei jogú városokra.

A főpolgármester szerint a kormány visszaél a rendkívüli felhatalmazással, és azt írja, az októberi önkormányzati választások óta komoly különbség van a megyei jogú városok és a megyei önkormányzatok között, előbbiek közül ugyanis 10 ellenzéki vezetésű, a megyei önkormányzatok viszont mind fideszes többségűek.

„A megyei jogú városok lakói a megyei önkormányzati listákra nem szavazhatnak a választáson. Hogy mit jelent ez? Ha egy nagyvárost a kormány különleges gazdasági övezetnek nyilvánít, akkor az ott élőknek járó iparűzési adóbevételről nem az általuk választott – adott esetben ellenzéki - városvezetés, hanem az általuk soha meg nem választott fideszes megyei pártemberek dönthetnek. Ez elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában példátlanul visszataszító” – hangsúlyozza Karácsony.

Szerinte ráadásul a kormányrendelet újra csak a multikat szolgálja ki. A válság által szörnyű helyzetbe hozott mikro-, kis- és közepes vállalkozások tízezreit, „viszont Európa leginkább szűkmarkú támogatási rendszere várja”. 

A gazdasági válság kezelését ezeknek az embereknek a megmentésével kell kezdeni, nem a multik újabb kiszolgálásával. A felhatalmazással visszaélő kormány legújabb rendelete ellen a tiltakozás minden formája indokolt, amelyről egyeztetést kezdeményezek a szabad városok polgármestereivel

– teszi hozzá.