Májusban lesz gyakorlati vizsga a szakképzésben

2020.04.19. 12:23

Biztonságos, a járványhelyzet különleges elvárásainak megfelelő rendszerben tehetik le a vizsgáikat az iskolai rendszerű szakképzésben tanulók - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Ez még csak minisztérium javaslat, de már a jövő héten döntést hozhat róla a kormány.

Az ITM javaslatában az áll, hogy a szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban kell megszervezniük az intézményeknek, a gyakorlati vizsgákat pedig májusban tarthatják meg, ezek időpontját az iskolák határozzák meg. Az egészségügyi előírások miatt a vizsgákat kis létszámban, a vizsgázók közötti megfelelő védőtávolság biztosításával kell megtartani, akárcsak az érettségiknél.

A vizsga végeredményét a szóbeli vizsga eredménye nélkül kell megállapítani.

Alapfeltétel a vizsgázáshoz, hogy a végzős tanuló az utolsó tanévben kötelező szakmai gyakorlatának legalább 60 százalékát teljesítse, ám a vizsgára feltételeként előírt okiratokat, például a nyelvvizsgát vagy a jogosítvány nem kötelező bemutatni. Sikeres vizsga esetén a bizonyítványt azok hiányában is ki kell állítani.

Mellék-szakképesítés esetén a vizsgákat a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kell megtartani, ahogy a javító- és pótlóvizsgákat határidejét is meghosszabbították a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakának  utolsó napjáig.

Az ITM kezdeményezi, hogy aki nem vesz részt valamelyik vizsgán, annak a hiányzását a veszélyhelyzet miatt igazoltnak tekintsék, és biztosítsanak az érintett tanulónak a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában vizsgalehetőséget, amely így nem számít javító- vagy pótlóvizsgának.

(MTI)