Müller Cecília: Május 3-i tetőzésre készülünk

2020-04-20 11 15 08-Mikor tetőzhet a járvány  Az operatív törzs
2020.04.20. 11:27 Módosítva: 2020.04.20. 12:26

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy hétvégén országosan 3945 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt 24 órában pedig összesen 1738 szabályszegés történt: 816 esetben figyelmeztetett a rendőrség, 521 helyszíni bírságot szabtak ki, és 401 feljelentést tettek emiatt.

Bár a hétvégén a rendőrség tapasztalatai szerint fegyelmezetlenebbek az emberek,

Az alezredes kiemelte: az ország többi részével összehasonlítva a fővárosban most hétvégén kevésbé volt jellemző, hogy az emberek megszegték a korlátozásokat.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy vasárnap két teherszállító járat érkezett Budapestre, amelyek Sanghajból, illetve Szöulból hoztak összesen 22 tonnányi védőfelszerelést Magyarországra.

Mikor tetőzhet a járvány? - az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a járványhelyzet hétfő reggeli adatait, azaz azt, hogy újabb 68 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 1984 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Jelenleg 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen,  267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Müller azt is elmondta, 10 idős, krónikus beteg hunyt el, így

199 főre emelkedett a koronavírus hazai áldozatainak száma

A tisztifőorvos ismét kiemelte a Pesti úti idősotthon adatait, és arról beszélt, jelenleg 223 fertőzöttek tartanak nyilván ebben az intézményben, köztük 19 dolgozó érintett, és eddig 23 személy hunyt el. A Pesti úton a második mintavétel 267 lakónál és 40 dolgozónál történt meg, a minták laboratóriumi vizsgálata jelenleg is zajlik, ezeknek az eredménye keddre vártható.

A fővárosi dokumentáció alapján Müller Cecília kijelentette: biztos, hogy „fizikailag” egy hétig nem volt jelen a Pesti úti idősotthonban orvos, „tehát bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni”. Ehhez ugyanakkor azt is hozzátette, hogy további vizsgálatokat kell folytatni ebben az ügyben.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy május 3-ra várható az előrejelzések szerint a vírusfertőzések tetőzése, és az operatív törzs is régóta erre készül.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tetőzés azt jelenti, egyfajta plató keletkezik, vagyis több napig ugyanannyi megbetegedésszámot regisztrálnak majd, mint a korábbi időben. Azt ugyanakkor nem tudják megmondani, hogy a várt plató meddig tart majd.

A tetőzésre való felkészülésről azt mondta, technikai dolgokat is meg kell oldani, az ágyfelszabadítás csak egy lépés, ezután kell azokról a műszaki megoldásokról gondoskodni, amelyekkel az intenzív ellátás is biztosítható. Ezenkívül a tisztifőorvos szerint a humán erőforrás biztosítása is hetekkel ezelőtt elkezdődött:

  • 1600 fő jelentkezett egészségügyi dolgozóként önkéntes munkára;
  • közülük 267 fővel már szerződést is kötöttek;
  • a rendszerben lévő egészségügyi dolgozók közül 13 ezernél is több főt most képeznek arra, hogy a járványügyi helyzetben olyan feladatokat is el tudjanak látni, amelyeket amúgy a saját szakterületükön nem végeznek.

A médiamegkeresésekre adott válaszok:

  • Müller Cecília megerősítette, hogy a május 3-i időpontra a modellszámítások ismeretében régóta készülnek. Szerinte a zárt közösségek azok, amelyek magas kockázatúak, de az érettségik megtartásának a szükséges higiéniai előírások betartása mellett nincs akadálya.
  • Hétfőn az operatív törzs szerint 19 olyan idősotthonról lehet tudni, ahol felütötte a fejét a koronavírus. Ezek közül 8 budapesti, de van érintett intézmény Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen is.
  • 55 mentő jár országosan koronavírus-teszteléshez mintavételeket készíteni. Ezek a gépkocsik a tisztifőorvos szerint nem a mentésből lettek elvonva, erre a feladatra többletkapacitást biztosított az Országos Mentőszolgálat.
  • Az otthoni és az autókban található légkondicionáló berendezéseket lehet használni a tisztifőorvos szerint, ha megfelelően karban vannak tartva, akkor most sem jelentenek a fertőzésveszély szempontjából nagy kockázatot.
  • A koronavírus vízben jellemzően nem terjed, ezért az ivóvíz biztonságos. Szennyvízből ugyanakkor több helyen mutattak már ki a világban koronavírust. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai is foglalkoznak ezzel, ők is mutatnak ki vírust a szennyvízből. Ezzel a környezetben való elterjedést lehet vizsgálni. Müller Cecília ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szennyvíz a lakosság számára – mivel nem érintkezik vele – nem jelent kockázatot.

Az Index hétfőn ezeket a kérdéseket küldte el az operatív törzsnek:

  • Müller Cecília vasárnap azt mondta, még csak felszálló ágban van Magyarországon a járvány, néhány órával később azonban Orbán Viktor bejelentette, hogy május 3-ra várják annak tetőzését. A következő 13 napra prognosztizálja tehát az országos tisztifőorvos is a megbetegedések tömegessé válását?
  • Korábban, például múlt csütörtökön Gulyás Gergely és az operatív törzs is többször olyan tájékoztatást adott, miszerint a legtöbb becslés június-júliusra teszi a járvány tetőzését. Mi változott?
  • A koronavírus kormányzati honlapon a legfrissebb adatközlésben is az szerepel: „A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.” Előfordulhat, hogy mire minden most szükségesnek ágyat felszabadítanak, már túl is lesz az ország a tetőzésen?
  • Javasolja az operatív törzs a kormánynak az érettségi elhalasztását amiatt, mert május 3-án tetőzik a járvány, így különösen veszélyes lehet több mint százezer ember két héten át tartó utazása, összezárása május 4-től?
  • Hány személy halt meg a Péterfy Sándor Utcai Kórház III. Krónikus Belgyógyászati Osztályán (Szövetség utca) március 1. és április 18. között? Az elhunytak közül hány személy volt koronavírus-fertőzött? Jelenleg hány személy koronavírus-fertőzött az osztályon?
  • Lokális, kisközösségi járványgóc kialakulása, egy intézményi fertőzéshullám vagy pusztán a megemelt tesztelésszám áll annak hátterében, hogy az elmúlt két napban csaknem megduplázódott a koronavírussal igazolt fertőzöttek száma Komárom-Esztergom megyében?
  • A 48 057 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Ha egy emberen legalább két tesztet kell végezni, akkor ez az adat azt jelenti, hogy kevesebb mint 22 ezer embert teszteltek eddig Magyarországon koronavírusra? Előfordulhat, hogy a operatív törzs nem rendelkezik arról pontos információval, hogy valójában hány emberen végezték el a tesztet Magyarországon?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy a Pesti úton még a múlt héten levett 500 tesztből 74 nem sikerült, miután túl kicsi volt a minta vagy kifolyt szállítás közben? Miért nem tájékoztatták az intézményt erről még aznap? Megismételték ezeket a teszteket, és ha igen, mikor?
  • Pontosan hány koronavírus-fertőzött egészségügyi és szociális dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó és mennyi az idősotthonokban szolgálatot teljesítő gondozó?

(Borítókép: Müller Cecília a mai sajtótájékoztatón. Fotó: képernyőkép / Index)