Béla
4 °C
15 °C

Az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartanak, élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek:

  • Miután hétfőn Müller Cecília azt mondta, egészségvédelmi okokból nem indokolt a május 4-én kezdődő érettségi halasztása, este Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár már azt jelentette be, ha járványügyi szempontból indokolt, halasztják a vizsgákat. Milyen járványügyi szempontok indokolhatják a halasztást, és mikor születhet erről döntés?
  • A május 3-a körül kezdődő "platóban" nagyságrendileg napi hány megbetegedéssel és halálesettel számolnak, és milyen hosszan? A "plató" ideje alatt már lehet szó enyhítésekről, vagy meg kell várni a lecsengést? Használnak-e bármilyen más mérőszámot, amikor az enyhítéseket mérlegelik, és ha igen, pontosan miket?
  • Hány személy halt meg a Péterfy Sándor Utcai Kórház III. Krónikus Belgyógyászati Osztályán (Szövetség utca) március 1. és április 18. között? Az elhunytak közül hány személy volt koronavírus-fertőzött? Jelenleg hány személy koronavírus-fertőzött az osztályon?
  • Pontosan mikor küldte ki Kásler Miklós a miniszteri utasítást a kórházaknak az ágyak felszabadítására? Hány napot kaptak a kórházak az utasítás teljesítésére? Mikor és miért változtattak az ágyfelszabadítás mértékén (60-ról 50 százalék) és határidején?
  • Lokális-, kisközösségi járványgóc kialakulása, egy intézményi fertőzéshullám, vagy pusztán a megemelt tesztelés-szám áll annak hátterében, hogy szombat óta megduplázódott a koronavírussal igazolt fertőzöttek száma Komárom-Esztergom megyében?
  • A 50052 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Ha egy emberen legalább két tesztet kell végezni, akkor ez az adat azt jelenti, hogy kevesebb mint 25 ezer embert teszteltek eddig Magyarországon koronavírusra? Előfordulhat az, hogy a operatív törzs nem rendelkezik arról pontos információval, hogy valójában hány emberen végezték el a tesztet Magyarországon?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy a Pesti úton még a múlt héten levett 500 tesztből 74 nem sikerült, miután túl kicsi volt a minta vagy kifolyt szállítás közben? Miért nem tájékoztatták az intézményt erről még aznap, ahogyan azt az intézményvezető állítja? Megismételték ezeket a teszteket, és ha igen, mikor?
  • Pontosan hány koronavírus-fertőzött egészségügyi és szociális dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó és mennyi az idősotthonokban szolgálatot teljesítő gondozó?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.