Parlamenti meghallgatásra hívták Káslert és az egész operatív törzset

2020.04.21. 19:52 Módosítva: 2020.04.22. 00:16

A Fidesz-frakció az operatív törzs meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés népjóléti bizottságában, a testület szocialista elnöke Kásler Miklóst és Müller Cecíliát már meghívta

– közölte kedden az MTI-vel Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a népjóléti bizottság alelnöke kedden az MTI-vel. A testület összehívását jövő keddre javasolják.

Közben szintén kedden Korózs Lajos, a népjóléti bizottság elnöke szintén az MTI-vel közölte, hogy már kezdeményezte az országos tisztifőorvos és az egészségügyért felelős miniszter (azaz Kásler Miklós, az Emmi vezetője) bizottsági meghallgatását, de a Fidesz kezdeményezést elfogadva további meghívókat küld ki az operatív törzs tagjainak.

Korózs szerint a meghívottaknak a parlament szakbizottsága előtt „fontos, az egész társadalmat érintő és érdeklő kérdéseket kell megválaszolniuk“ (melyek egy részére az Index is eredmény nélkül próbált választ kapni a hatóságoktól):

  • Hányan fertőződtek meg kórházakban, egészségügyi intézményekben?
  • Miért volt szükség pont 36 ezer kórházi ágy felszabadítására, amellyel „nem egy esetben a betegek egészségét, életét sodorták veszélybe“?
  • A kormányrendelet ellenére „miért hagyták magukra megfelelő védelem nélkül” az idősotthonok lakóit és dolgozóit a kormány illetékesei?
  • Tényleg a járvány tetőzésekor akarja-e lebonyolítani az állam az érettségi vizsgákat?
  • A védőfelszerelések miért a raktárakban állnak, és miért nem kerültek még kiosztásra?
  • Miért állítják vissza az első vonalba a vírus által leginkább veszélyeztetett 65 év feletti orvosokat abban az időszakban, amikor a járvány felfutására számítanak?