Egy magyar kisváros kedvezményes áron letesztelné minden felnőtt lakóját

2020.04.21. 13:19

Semmit nem bízna a véletlenre a Pécshez közeli, 6900 lakosú Kozármisleny, ahol a teljes felnőttkorú lakosság tesztelésére tettek javaslatot. A koronavírusteszt önkéntes alapú lenne, viszont csak az időseknek segítő önkéntesek és a városi dolgozók kapnák meg ingyen – a többi önként jelentkező az önkormányzat támogatásával, a piaci árnál jóval olcsóbban tudhatná meg, átesett-e már a fertőzésen, írja a Szabad Pécs.

Kozármisleny független polgármestere, Bíró Károly elmondta a lapnak, hogy valószínűleg nem lesz százszázalékos arányú a tesztelés, a számításai szerint az 5000 felnőttkorú lakosból remélhetőleg több mint 2000-en élnek majd a lehetőséggel, amire az első napon, hétfőn több mint 80-an jelentkeztek már.

Bíró azt is elmondta, hogy úgy tudja, a baranyai Kozármisleny az első magyar városi rangú település, amely támogatja akár a teljes felnőtt lakossága szűrését. A koronavírusteszteket április 25. és május 31. között végzik majd a település jelenleg zárt sportcsarnokában. Az áruk 6800 forint, és napi 90-100 ember tesztelésére van kapacitásuk. Az eredményt már a helyszínen, 15-20 percen belül meg is kapják a jelentkezők.