Szexuális zaklatás miatt vizsgálat indult a BKK-nál

2020.04.21. 20:50
A főpolgármester javaslatára szerződést bontanak Nagy Zsolttal, a BKK elektronikus jegyrendszer projektvezetőjével, aki zaklatási ügybe keveredett. Nagy Zsolt a Magyar Nemzet cikke szerint a BKK vezérigazgató Varga Ivett-tel közeli viszonyban van.

Zaklatási ügy miatt indult vizsgálat a a BKK-nál a cég projektvezetője ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Úgy tudják, Nagy Zsolt, az elektronikus jegyrendszer projektvezetője egyebek mellett fogdosással és szexuális tartalmú üzenetek küldésével a BKK több munkavállalóját is zaklatta, amit a vállalatot fenntartó fővárosi önkormányzat is elismert lapnak. A Magyar Nemzet szerint Nagy Zsolt közeli viszonyban van Varga Ivett-tel, a BKK év elején kinevezett vezérigazgatójával.

Bár a lapnak arra a kérdésére nem adtak egyértelmű megerősítő választ, hogy Nagy Zsolt és Varga Ivett tartós magánéleti viszonyt folytatnak-e, a főváros azt írta: a vezérigazgató jelezte érintettségét, és haladéktalanul kizárta magát az esélyegyenlőségi bizottság jelentésének értékeléséből annak kézhezvétele után, ezért azt a BKK igazgatóságának elnöke (Draskovics Tibor) végezte el.

A Magyar Nemzet birtokába került belső levelezésből viszont az látszik, hogy a vezérigazgató a vizsgálat elején nem mentette ki magát összeférhetetlenségre hivatkozva, sőt az ügyben eljárt egy darabig, és védte Nagy Zsoltot a vizsgálatot végzőkkel szemben.

A bizottság által javasolt munkáltatói intézkedést – vagyis a munkavégzés alóli felfüggesztést – nem tette meg, és más intézkedést sem javasolt az ügyben. Varga Ivett ugyanis nem látta alátámasztottnak a bizottság megállapításait a vizsgálat során felvett jegyzőkönyvek alapján, ráadásul a vírushelyzetre hivatkozva sem tartotta lefolytathatónak a vizsgálatot.

Karácsony Gergely utasítást adott arra, hogy a BKK szüntesse meg Nagy Zsolt munkaviszonyát, s ebben a kérdésen alapítói határozatot is kiadott, hogy a vezérigazgató ne kényszerüljön a munkáltatói jogkörgyakorlás körében tartalmilag maga döntést hozni – írta a lapnak a főpolgármesteri hivatal.

A BKK vezérigazgatói posztjára kiírt pályázatot Varga Ivett, a BKK addigi stratégiai és innovációs igazgatója január végén nyerte meg. Kinevezése után adott interjújában számos tervéről beszámolt lapunknak.

Az ügyben keressük a főpolgármesteri hivatalt.

Frissítés:

A hivatal a következő választ küldte: A Budapesti Közlekedési Központ több munkatársa tett a közelmúltban bejelentést – jóval korábban, az előző önkormányzati ciklusban, a vállalat korábbi vezetése alatt történt – zavaró, illetlen fizikai és verbális kommunikáció miatt. A társaságnál érvényben lévő belső protokoll szerint a bejelentések kivizsgálása a társaság Esélyegyenlőségi Bizottsága által megtörtént.

Az ügyben jogilag értékelhető összeférhetetlenség ugyan nem merült fel, magánéleti kapcsolatokkal pedig a Fővárosi Önkormányzat nem foglalkozik, azonban a BKK vezérigazgatója a látszatát is el akarta kerülni annak, hogy befolyásolja az eljárás menetét. A vezérigazgató asszony ezért az Esélyegyenlőségi Bizottság jelentésének értékeléséből annak kézhezvétele után, érintettségét jelezve haladéktalanul kizárta magát, ezért azt a főpolgármester felkérésére az igazgatóság elnöke – külső független esélyegyenlőségi szakértő bevonásával – végezte el.

Ennek megtörténtét követően, a jelentés alapján a főpolgármester utasítást adott arra, hogy a panasszal érintett munkavállaló munkaviszonyát a társaság szüntesse meg. A bejelentők és az eljárásban részt vevő bizottsági tagok védelmének egyértelmű kinyilvánítása érdekében az alapítói döntés arra is kitér, hogy az eljárás ezen résztvevőivel szemben munkáltatói joggyakorlásra csak az igazgatóság elnökének előzetes egyetértésével kerülhet sor.