170 ezer koronavírusteszt érkezett Kínából

2020.04.21. 14:24

Kedden négy repülőgép összesen 4,9 millió maszkot, 2 millió kesztyűt és 193 ezer védőruhát, illetve

170 ezer koronavírustesztet hozott Kínából Budapestre,

közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel. Hozzátette, a védőeszközök kórházakba, rendelőintézetekbe és más egészségügyi intézményekbe kerülnek.

A miniszter arról is beszélt a keddi szállítmány kapcsán, hogy hosszú távú védekezésre kell berendezkedni a koronavírussal szemben. Ez „olyan kihívás, amely hosszú ideig itt lesz velünk, éppen ezért az egészségügyi védekezés sikere érdekében folyamatosan kell hoznunk Magyarországra azokat a védőfelszereléseket, amelyek szükségesek az orvosok, illetve az ápolók részére.”

Szijjártó hétfői közlése alapján – a keddi szállítmányt is beleszámolva – eddig több mint 77,5 millió maszk érkezett meg Kínából, és még további több mint 70 millió maszkra szól a rendelés.

Ausztriával tárgyalt

Magyarország és Ausztria még szorosabbra fűzi együttműködését a következő időszakban az új típusú koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapításáért és a gazdaság mielőbbi újraindításáért – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter, miután Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel tárgyalt kedden videokapcsolaton keresztül.

Az egyeztetések után az eddigi nyolc mellé szerda reggel újabb határátkelőt nyit majd meg a két ország, a Fertőrákos és Szentmargitbánya közöttit. Kiemelte, hogy a nagy forgalom, a hosszú várakozási idők miatt alternatív útvonalra van szükségük az ingázóknak.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarországnak Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere, az ország működésében komoly zavarokat okozna a teherforgalom leállása. Hozzátette, a két ország közötti vasúti közlekedés is viszonylag jól üzemel.

Afrikában ragadt magyar botanikus hazajutásában is segédkezett

Sűrű keddi programja volt Szijjártónak, aki egy Afrikában ragadt magyar botanikus hazajutása ügyében is közben járt.

Nemrég tettem le a telefont Vincent Biruta ruandai külügyminiszter kollégával. Köszönetet mondtam azért, hogy a jó kapcsolatunkra való tekintettel személyesen járt közben egy, a térségben ragadt magyar botanikus hazaszállítása érdekében, aki kalandos körülmények között jutott el Ruandába, miután Burundi és a Kongói Demokratikus Köztársaság lezárta a határait

– írta a Facebookon.