Koronavírus: újabb 12 magyar áldozat

HUS 1509
2020.04.22. 06:43 Módosítva: 2020.04.22. 07:11

Újabb 70 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma. A gyógyultak száma 8-cal nőtt, így már 295-en vannak, akik gyógyultan távoztak a kórházból, közölte a koronavírusról szóló kormányzati tájékoztató oldal.

Jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma szerda reggelre 1598-ra nőtt.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára, olvasható a kormányzati tájékoztatásban, ahogyan az is, hogy a Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt.

A fertőzöttek száma továbbra is a fővárosban a legmagasabb, az összes igazolt magyarországi eset 51,3 százalékát itt regisztrálták – Karácsony Gergely főpolgármester a jövő héttől újabb szigorításként elrendelte a maszkok viselését a tömegközlekedés mellett például az üzletekben is. Emellett keddről szerdára megugrott Győr-Moson-Sopron megyében az igazolt esetszám (64-ről 75-re), illetve szintén az átlagot meghaladóan nőtt (43-ról 48-ra) Veszprém megyében a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek száma.

Mostanra már nyolc olyan megye van, ahol a 100 000 lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladja a tízet. Lélekszámarányosan a főváros után Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a legrosszabb a helyzet.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy már húsz olyan idősotthonról tudnak, ahol megjelent a koronavírus-fertőzés, de ebből csak háromban vannak nagy számban fertőzöttek. Hétfőn lezárult a laborvizsgálat a Pesti úti idősotthonban (a járványügyi vizsgálat viszont tovább folytatódik), itt a korábban közölt fertőzötteken túl 247 ápoltból 58-nál mutatta ki a teszt a fertőzés jelenlétét, a gondozóknál pedig 45 tesztből 4 főnél lett pozitív az eredmény.

Müller figyelmeztetett arra is, hogy továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat, mert keddre is 100 fölé ment az egy nap alatt azonosított fertőzések száma. Elmondta azt is, hogy 1 igazolt fertőzött környezetében 30 laborvizsgálatot végeznek.

Az országos tisztifőorvos még hétfőn beszélt arról – megerősítve a vasárnapi hírt –, hogy a járvány tetőzését május 3-ra várják Magyarországon a szakemberek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tetőzés annyit tesz, hogy több napig ugyanannyi megbetegedésszámot regisztrálnak majd, mint a korábbi időben. Azt azonban nem tudni, hogy ez az ún. plató meddig tart majd. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a május 4-én kezdődő érettségik megtartásának ezen dátum ismeretében sincs akadálya, ha betartják a higiéniai előírásokat.

A magyarországi koronavírus-fertőzés alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonon követheti nyomon.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport