Nem hagyta abba a szemétszedési akciót, 200 ezer forintra büntették

2020.04.22. 17:50 Módosítva: 2020.04.23. 09:31
A kijárási korlátozás megszegése miatt 200 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki szerdán nyírlugosi olvasónkra, Szilviára, aki szemétszedési akciót szervezett a falu utcáján a Föld napja alkalmából.

Mint Szilvia lapunknak mondta, a szemétszedési akciót Facebook-oldalán szervezte, emiatt a rendőrség már kedden kereste. Ezért átnézte a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat, de nem talált benne olyat, ami ellentmondana a szemétszedésnek.

A kép a helyszínen, a rendőri intézkedés közben készült - olvasónk felvétele.
A kép a helyszínen, a rendőri intézkedés közben készült - olvasónk felvétele.

Ezért szerdán reggel 8 óra 30 körül édesanyjával és még egy segítővel nekiállt a szemétszedésnek. Mint mondta lapunknak, maszkot, gumikesztyűt viseltek, és megtartották az előírt 1,5 méter távolságot. A rendőrök 10 perc múlva megérkeztek, és felszólították, hogy hagyja abba a szemétszedést.

A rendőrök úgy érveltek, hogy saját lakása előtt mindenkinek joga van összeszedni a szemetet, viszont szervezett akcióban nem vehetnek részt, mert kijárási korlátozás van. Mivel Szilvia úgy érezte, hogy betart minden szabályt, nem akarta abbahagyni a szemétszedést. Mint közölte a rendőrökkel, tiszteletben tartja a jogszabályt, és mivel az megengedi a szabadidős célú gyalogos közlekedést külterületen, valamint a települések belterületén, ezért úgy gondolja, hogy

ha sétálás közben néha lehajol a szemétért, az nem ütközhet törvénybe.

Ezt a rendőrök vitatták, ezért végül beültették Szilviát a járőrkocsiba, és beszállították az őrsre. Negyven percig bezárták egy helyiségbe, ahol elmondása szerint addig meditált, majd kiengedték, és egy határozatot nyomtak a kezébe.

A határozat szerint 200 ezer forintos bírságot szabtak ki rá, mert 

cselekményével megvalósította a 71/2020 kormányrendelet 3. bekezdésébe ütköző és a rendelet 9. paragrafusa szerint minősülő kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megsértése szabálysértést.

A 3. paragrafus szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására csak meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Ilyen indokként sorolják fel a jogszabályban lejjebb a szabadidős célú gyalogos közlekedést is – igaz, feltüntetve azt is, hogy az csak egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel folytatható. (Szilvia édesanyja mellett a barátnője volt még jelen.) A szabálysértés büntetési tétele 5000 forinttól 500 ezer forintig terjed.

Szilvia közölte: a 200 ezer forintos bírságot nem akarja, és ha akarná se tudná kifizetni. (A büntetést egyébként a határozat szerint át lehet változtatni 40 nap elzárásra vagy 40x6 óra közérdekű munkára.)

Frissítés: Felsőörsön büntetés helyett buzdítanak

Úgy tűnik, ahány település, annyiféleképpen kezelik a szemétszedés kérdését. Egy másik olvasónk elküldte a felsőörsi önkormányzat felhívását arról, hogy a faluban április 24-26 között egyéni szemétszedést tartanak. Pontosabban arra kérik a lakosokat, hogy napi egészségügyi sétájukon zacskóval menjenek és szedjék össze a szemetet, amit látnak, az összeszedett hulladékot hétfőn elszállítja az önkormányzat. 

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor április 9-én a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a március 28-án a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat.

Ön mennyire tartja jogosnak a bírságot?