Závecz: A fideszesek többsége szerint sem váltható le demokratikus úton a kormány

D KOS20200406021
2020.04.22. 15:28

"Teljesen megosztott a magyar társadalom abban a kérdésben, hogy a Fidesz hatalomra kerülése után 10 évvel milyen esélyei vannak hazánkban a demokratikus kormányváltásnak. 2020 tavaszán csak egy hajszállal vannak többen azok, akik szerint már nem váltható le demokratikus választásokon az Orbán-kormány (43 százalék), mint azok, akik szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét egyszer demokratikus úton fogja megbuktatni a magyar nép (40 százalék)"

- írja cikkében a Hvg.hu. A lap részletesen mutatja be a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung közös kutatásának eredményeit, a kutatás célja az volt többek között, hogy kiderüljön, mit gondol a magyar társadalom az Orbán-kormány elmúlt tíz évéről. Ehhez a Závecz Research készített reprezentatív közvélemény-kutatást március elején, még a koronavírus-járvány előtt.

A cikk elején idézett, Fidesz leválthatóságáról készült része a felmérésnek azt mutatja, hogy ha pártszimpátiára bontjuk a kérdést, akkor kiderül, a fideszesek körében is többségben van az az álláspont, miszerint a kormány nem váltható le demokratikus úton. "Majdnem felük (48 százalék) osztja ezt a véleményt, szemben 39 százalékkal, akik bíznak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének demokratikusságában" - írják.

A kutatásból kiderül, a tízéves kormányzati teljesítmény értékelésénél a legfontosabb előrelépésnek

  • a többgyermekes családok állami támogatásának növekedését
  • a magyar kormány migrációs politikáját 
  • és a rezsicsökkentést

tartják az emberek. Míg a kormányzati kudarcoknál 

  • az egészségügyi rendszer állapota
  • a túl nagy társadalmi különbségek
  • és a munkavállalók kiszolgáltatottsága

a legfontosabbak.

A felmérés szerint a magyar társadalomban többen vannak azok, akik szerint az ország rosszabb állapotban van, mint tíz évvel ezelőtt. Ez természetesen a pártpreferenciák szerinti bontásban nagyon megosztott. A fideszesek kétharmada lát javulást, az ellenzéki szavakat nézve azonban egészen más a helyzet: "egyetlen 5 százalék feletti támogatottsággal rendelkező párt szimpatizánsai körében sem érte el a 10 százalékot a javulást látók aránya."

A demokrácia helyzetéről is pont ilyen megosztott a társadalom. Míg a kormánypártiak 80%-a szerint minden rendben azzal, és csak minden ötödik fideszes gondolja, hogy azért a NER-ben vannak problémák a demokratikus értékekkel, addig például a DK-sok 73%-a szerint a mai magyar helyzet nem demokratikus.

További részletekről az eredeti cikkben olvashatnak bővebben .

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)