Karácsony: Nagy baj lett volna, ha az ellenőrzés a Pesti úton találja az idősotthon háziorvosát

2020.04.23. 15:53

Karácsony Gergely is megerősítette, hogy a tisztifőorvosi ellenőrzés a Pesti úti idősotthonban szerdán nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát. Budapest főpolgármestere a hivatalos Facebook-oldalán azt írja:

Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba

Karácsony posztja szerint ettől függetlenül az otthon lakóinak ellátása és ápolása is biztosított volt, sőt a főváros megbízásából épp szerdán végeztek újabb koronavírusteszteket a bentlakókon és a dolgozókon.

Karácsony Gergely arra reagált a fent idézett bejegyzésében, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte:  az elmúlt két napon háromszor is tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban, de egyik alkalommal sem volt jelen orvos az intézményben.

A Főpolgármesteri Hivatal korábban az orvosok jelenlétéről azt mondta, az intézményben korábban mindvégig volt főállású orvos. Akkor azt mondták, 

  • a Pesti úti intézmény mindvégig rendelkezett főállású orvossal;
  • az otthon főállású orvosának sok egyéb dolog mellett kötelessége volt az is, hogy az otthonban gondozottak egészségi állapotát folyamatosan felügyelje;
  • nem kötelezték titoktartásra a korábbi főállású orvost;
  • végezetül pedig leszögezték, hogy természetesen nem maradt fővárosi fenntartású szociális intézmény állandó orvosi ügyelet nélkül a járvány idején, álláspontjuk szerint ezen „nincs mit tisztázni”.

Müller Cecília a operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy már fertőtlenítették az intézményt, és több szűrést is végeztek: 284 fertőzöttről tudnak, 28-an elhunytak. 

A Pesti úti idősotthonban kialakult helyzettel korábban ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen, és itt is írtunk róla.