A Pesti úti idősotthon vezetője: én küldtem a levelet a főjegyzőnek

2020.04.23. 09:02 Módosítva: 2020.04.23. 14:10

Csütörtökön a Pesti úti idősotthon vezetője megerősítette, hogy ő írta azt a hétfőn nyilvánossá tett levelet a fővárosi főjegyzőnek, amelyben közölte: az általa vezetett intézménynek  a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig volt orvosa.

Skultéti József aláírt és beszkennelt nyilatkozatát a fővárosi önkormányzat koronavírus-járványról tájékoztató oldalán tették közzé azt követően, hogy az Origo egy cikkében azt állította, valójában nem az idősotthon vezetője, hanem Karácsony Gergely főpolgármester kampányfőnöke írta a levelet.

Korábban írtuk: Három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos a Pesti úti idősotthonban, írja közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala.

Mint írják, az elmúlt két napon háromszor is tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban, kifejezetten azért, hogy ellenőrizzék, van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben, hiszen most is több tucat fertőzött idős lakó van az intézményben, de a három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az otthonban.

Hozzáteszik, Müller Cecília országos tisztifőorvos április 9-én tartott helyszíni szemlét az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amiben elrendelte azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben. Hivatalos reakció erre még nem érkezett, de az elmúlt időszakból leszűrve valószínűleg újabb üzengetés várható. 

A Főpolgármesteri Hivatal korábban az orvosok jelenlétéről azt mondta, az intézményben korábban mindvégig volt főállású orvos. Akkor azt mondták, 

  • a Pesti úti intézmény mindvégig rendelkezett főállású orvossal;
  • az otthon főállású orvosának sok egyéb dolog mellett kötelessége volt az is, hogy az otthonban gondozottak egészségi állapotát folyamatosan felügyelje;
  • nem kötelezték titoktartásra a korábbi főállású orvost;
  • végezetül pedig leszögezték, hogy természetesen nem maradt fővárosi fenntartású szociális intézmény állandó orvosi ügyelet nélkül a járvány idején, álláspontjuk szerint ezen „nincs mit tisztázni”.

Müller Cecília a szerdai operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta, már fertőtlenítették az intézményt, és több szűrést is végeztek: 284 fertőzöttről tudnak, 28-an elhunytak. 

A Pesti úti idősotthonban, illetve annak kapcsán kialakult helyzettel korábban ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen, és itt is írtunk róla.