A MÁV még május 31-ig visszafizeti a nemzetközi jegyek árát

2020.04.23. 18:24 Módosítva: 2020.04.23. 20:09

A MÁV-Start kezelési költség nélkül visszatéríti a május 31-ig érvényes nemzetközi jegyek árát, amennyiben az utas lemond az utazásról, írja az MTI. A visszatérítés független attól, hogy hova szólt a jegy. A díjmentes visszatérítést abban az esetben is kérheti az utas, ha a visszaútra szóló nemzetközi menetjegy június elseje utáni dátumra szól.

Ugyanakkor feltétel, hogy az oda- és a visszaútra szóló jegyeknél megegyezzen a vásárlás dátuma, ideje és a jegykiadó hely, illetve az odaútra az érvényesség június 1-je előtti legyen.

A jegypénztárban vett jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen kérhetik az utasok a visszatérítést. Elektronikus úton is jelezhetik igényüket az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti jegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra.

Amennyiben a jegyek értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali a visszatérítés. Ha bankkártyával fizetett az utas, visszautalják a pénzt. 50 ezernél nagyobb összeg esetén azonban már egy igénybejelentő nyomtatványra van szükség, amit a MÁV honlapjáról lehet letölteni. Online jegyváltás esetén az eszrevetel@mav-start.hu címen lehet kérni a visszatérítést. A MÁV tájékoztatás szerint azokra a nemzetközi járatokra továbbra is lehet jegyet venni, amelyekre nem vonatkozik korlátozás. 

Április elején Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. A távolsági járatokon az átlagosnál is nagyobb most a visszaesés, eléri a 90 százalékot.

A NEMZETKÖZI FORGALOMBAN MÉG ENNÉL IS NAGYOBB A VISSZAESÉS: AZ UTASOK 97-98 SZÁZALÉKA HIÁNYZIK, SZINTE CSAK AUSZTRIA ÉS NÉMETORSZÁG FELÉ VAN NAPONTA PÁR VONAT.

A vezérigazgató elmondása szerint a MÁV utasainak a felét a Budapest környéki elővárosi forgalom adja, és itt előfordulnak még most is olyan járatok, amelyeknek a kihasználtsága eléri a 40-50 százalékot. A járatok március 30-a óta tanszüneti menetrend szerint közlekednek, körülbelül 150-nel kevesebb vonat jár.