A Századvég kiáll Lomnici mellett, akinek szakértését a rendőrség vizsgálja

2020.04.23. 14:45

A kormányközeli Századvég Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményben állt ki jogi szakértője, ifjabb Lomnici Zoltán mellett.

Azt írják, határozottan visszautasítják a Lomnici elleni „politikai vádakat”, és meg fogják védeni szakértőjük jó hírnevét. Szerintük Soros Györggyel politikai vitában állnak, és ennek a véleményüknek adtak hangot „a milliárdos nemzeti valutákat érintő, pénzügyi spekulációs tevékenységével kapcsolatban is”.

Az ügy előzménye, hogy ifjabb Lomnici Zoltán az M1 közszolgálati csatornán április 8-án azt nyilatkozta, hogy „a feltárt jelek azt mutatják, külső támadás érte a forintot”, és Soros Györgyre is utalt. Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő ezt követően írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez. Azt kérdezte, hogy Lomnici fenti mondata megalapozott kijelentés-e, vagy rémhírterjesztésnek minősül.

Polt Péter legfőbb ügyész a kérdést az ügyészség a III. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította. Így a nyomozó hatóság feladata lesz annak megítélése, hogy „a kérdésben megfogalmazott magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye”.

A Századvég közleményéből az is kiderül, hogy az alapítvány szerint a „kétségbeesés motiválja” azokat, akik politikai elemzőket, kommentátorokat jelentenek fel ahelyett, hogy tisztességes érvekkel védenék meg az igazukat. 

A Századvég reakciója szerint „a Soros Györgyöt támogató baloldal” indított politikai támadást Lomnici ellen. Vadai írásbeli kérdésében egyébként nem szerepelt Soros György neve.