Palkovics: Megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége

2020.04.24. 07:57 Módosítva: 2020.04.24. 15:56

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartottak a kutatások szerepéről, a koronavírus terjedésének fékezéséről, az egészségügyi védekezésre való eredményes felkészülést szolgáló beavatkozásokról.

A konferencián elhangzott, hogy az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár. A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg - közölte az ITM az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint 2020 áprilisában a napi újonnan megerősített és bejelentett esetszám 14 és 210 között ingadozott Magyarországon. Április 21-ig összesen öt olyan nap volt, amikor 100 fölött volt a bejelentett új megbetegedések száma. Az esetek jelentős hányada azonban néhány zárt közösségben, jellemzően kórházi osztályokon, szociális vagy idősotthonokban bekövetkezett fertőzésekhez köthető. A jelenlegi ismeretek szerint ezeken kívül április első felében naponta 7 és 48 közötti megbetegedést jelentettek, leginkább egy-egy háztartáson belül alakulnak ki néhány fős terjedési láncok, amelyek megszakadnak.

Az új koronavírus tehát nem tudott utat törni, a hatékonynak bizonyult korlátozó intézkedések elrendelése óta a nem intézményi halmozódásokhoz köthető megbetegedések száma meglehetősen stabil. Az országos kiterjedésű járványt a védekezés első fázisában sikerült elkerülni Magyarországon.

Palkovics László nyitóelőadásában elmondta, hogy a megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk. A széles körű korlátozó intézkedések fenntartása azonban az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros.

A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása.

A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

Az ATV híradása szerint a konferencián a miniszter azt mondta,

jövő héttől reprezentatív tesztelések indulnak el az ország öt régiójában. Többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője, Oroszi Beatrix is azt mondta a konferencián, hogy a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához bővíteni kell a tesztelést.  • Tippek
  • Hírek