Teljesen visszaesett az illegális migráció az elmúlt napokban

2020.04.24. 10:53

Jelentősen visszaesett az illegális migráció az elmúlt hetekben, derül ki a rendőrség hivatalos statisztikájából. A police.hu-n közölt adatok szerint az elmúlt négy hétben összesen 6 embert kellett emiatt eljárás alá vonni, két hétig 0 volt az idevágó érték, a múlt héten azonban 1 személyt elfogtak és előállítottak.

Forrás: Police.hu
Forrás: Police.hu
Fotó: Police.hu

A rendőrség 1 tiltott határátlépést akadályozott meg a múlt héten, 19 embert pedig a kerítés mentén tartóztattak fel és kísértek vissza a határ túlsó oldalára. A visszaesésnek bizonyára köze van a koronavírus okozta világjárványhoz, ugyanakkor kérdéses, meddig érdemes fenntartani a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, ami egy évek óta érvényben lévő különleges jogrend (annak törvényi feltételei gyakorlatilag 2015 óta nem állnak fenn, ennek ellenére a kormány rendszeresen meghosszabbítja).

Az biztos, hogy a kormány az adatok ismeretének ellenére tart egy újabb migrációs hullámtól. Ezt erősítette, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek szerdai videokonferenciájának napirendjén elsősorban a koronavírus-járvány nemzetközi vonatkozásai szerepeltek, de a magyar külügyminiszter a találkozó utáni Facebook-bejelentkezésében arról beszélt, hogy milyen veszélyes fenyegetést jelent ezekben az időkben az illegális migráció.

Szijjártó Péter elöljáróban elmondta, hogy a visegrádi országok beleegyeztek abba, hogy az általuk a líbiai határvédelem megerősítésére korábban ajánlott 35 millió euró egy részét a koronavírus elleni védekezésre használják fel az észak-afrikai országban. Ezután beszélt arról, hogy mennyire fontos, hogy a szomszédságunkban is javuljon a vírushelyzet, majd így folytatta:

Mi a Nyugat-Balkánon eddig hat országnak nyújtottunk támogatást, és ez a támogatás, amely maszkokban és védőruhákban öltött testet, hozzájárul ahhoz, hogy a Nyugat-Balkán védekezési képességét fenntartsuk arra az esetre, ha újabb illegális migrációs nyomás érkezne a nyugat-balkáni útvonalon keresztül.