Idősávos nyitvatartással, applikáció segítségével nyitnák újra a zöldterületeket Budapesten

HUS 1053
2020.04.25. 13:38

A koronavírus-járvány május 3-i tetőzése után is lesznek fertőző emberek, ezért továbbra is figyelni kell arra, hogy a zöldterületeken ne alakuljon ki tömeg, ezért olyan okos megoldáson dolgoznak, amely lehetővé teszi a Budapesten zöldterületet keresők számára, hogy idősávot foglaljanak, amikor ki szeretnének látogatni egy zöldterületre, olvasható Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes Facebook-oldalán

A főpolgármester-helyettes szerint a parkok újramegnyitására csak úgy kerülhet sor, ha szemléletet váltunk. „Ne úgy fogjuk fel, hogy egy park vagy egy zöldterület vagy nyitva van vagy zárva - hanem úgy, hogy egy-egy zöldterület bizonyos számú látogató számára nyitva áll, írja Kerpel-Fronius.

... A tetőzés nem azt jelenti, hogy utána már nem lesznek fertőző emberek. Ezért továbbra is kell figyelni arra, hogy a zöldterületeken ne alakuljon ki tömeg. Ezt egyrészt kommunikációval lehet elérni - próbáljuk meg arra biztatni az embereket, hogy húzzák meg a váratlant, ne a Margitszigetre, Rómaira, Normafára menjenek, hanem próbáljanak más helyeket is felfedezni.

„Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindenki már indulás előtt, a napja tervezésekor láthassa, hogy hova érdemes és hova nem érdemes menni a többiek szándékai alapján. Az ugyanis senkinek nem jó, ha a helyszínen derül csak ki, amikor az első X embert beengedik a Margitszigetre, az X+1-ket már nem, hogy egy adott látogató az x+1. - nem jó a beléptetést végzőnek, akinek meg kell tiltania a belépést, de annak sem, aki már időt s energiát tett abba, hogy a szigeti bejáróhoz eljusson s onnan kell máshová mennie.”

Ezért partnereinkkel olyan okos megoldáson dolgozunk, amely lehetővé teszi a Budapesten zöldterületet keresők számára, hogy idősávot foglaljanak, amikor ki szeretnének látogatni egy zöldterületre. Az applikáción a foglalások és a rendelkezésre álló helyek az adott zöldterület befogadóképességéhez képest látszanak, mindenki meg tudja tervezni, hogy érdemes-e oda menni, ahova szeretett volna, vagy mást érdemes keresni. Az applikáció képes a felhasználót figyelmeztetni, ha a foglalt időkeret lejárta közeledik.

A kezdeményezéssel kapcsolatban azonban több dilemma is felmerült:

  • mennyire lehet elterjeszteni rövid idő alatt a használatát, hogy érdemben befolyásolja a helyszínválasztást?
  • El lehet-e annyira elterjeszteni rövid idő alatt, hogy egy-egy terület igénybevételét (a beengedést) valóban ehhez a regisztrációhoz lehessen kötni?
  • Milyen terhet ró ez az ellenőrzéssel megbízott szervezetekre?
  • Elégséges-e csak beléptetéskor ellenőrizni vagy folyamatosan kell a jelenlevőket ellenőrizni a foglaláson túli tartózkodás kiszűrésére?
  • A kevés bejárattal rendelkező helyeken (Margit-sziget, Hajógyári) könnyű a beléptetéskori ellenőrzés, de már egy Rómain nagyon kevéssé
  • Egyáltalán: kell-e ellenőrizni vagy inkább érdemes az állampolgárok felelősségteljes és kooperatív magatartására hagyatkozni?
  • Van-e értelme egy-egy területre pilot-projektet csinálni, vagy egyszerre érdemes az összes területre megcsinálni?

Kerpel-Fronius azt is hozzáteszi, hogy egy ilyen megoldás bevezetése messze nem csupán, sőt nem elsősorban informatikai, hanem működtetési, sőt lakossági kooperáció kérdése.

(Borítókép: Lezárás a Hajógyári-szigetre vezető hídnál. Fotó: Huszti István / Index)  • Tippek
  • Hírek